Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap

Cel mai probabil nu exista om care sa nu se fi confruntat cu dureri de cap de-a lungul vietii. Doar ca, la unii, durerile de cap vin atat de rar, incat nici nu-si mai amintesc cand au avut-o pe ultima, pe cand, la altii, sunt la ordinea zilei. Oricum ar fi, o durere de cap semnaleaza niste probleme in organism, de aceea este important sa identificam cauza si sa o tratam.



Mecanismele din spatele durerilor de cap

O durere de cap este cauzata de probleme de hiperactivitate a structurilor sensibile la durere din creier. Fie activitatea chimica din creier, fie nervii sau vasele de sange din afara craniului, fie muschii gatului ori ai fetei sau chiar mai multi dintre acesti factori la un loc pot determina dureri de cap. Cele mai comune dureri de cap sunt: migrenele, tensiunea la nivelul capului sau algia vasculara a fetei.

Exista si alte tipuri de dureri de cap care au caracteristici distinctive, in sensul ca durerea este asociata cu o anumita activitate sau durata ei este una neobisnuita. Exista dureri provocate de tuse, dureri cronice care apar zilnic, dureri cauzate de exercitiile fizice sau dureri care deriva din stilul de viata, favorizate de consumul anumitor alimente cum ar fi carnurile procesate care contin nitrati, alcoolul, in special vinul rosu, lipsa somnului sau tulburarile de somn ori postura defectuoasa. De asemenea, nerespectarea meselor principale si stresul pot duce, la randul lor, la dureri de cap. In general, acestea se resimt sub forma de tensiune la nivelul capului.

Cauzele durerilor de cap secundare

Pe langa tipurile de dureri de cap enumerate mai sus, care sunt considerate dureri primare, exista si dureri de cap secundare, care apar ca un simptom al unei afectiuni: sinuzita acuta, tromboza venoasa in creier, anevrism, deshidratare, probleme cu dantura, infectii ale urechii, encefalita, glaucom, hematom, gripa, meningita, atacuri de panica sau sinuzita.

O alta cauza frecventa a durerilor de cap este sinuzita. Acestea se diferentiaza prin faptul ca durerea se manifesta in zona fruntii, la baza nasului si in zona obrajilor. De asemenea, durerea se intensifica atunci cand miscam capul si este insotita si de secretii nazale sau urechi infundate. Atunci cand durerile apar la copii, acestea sunt cel mai frecvent cauzate de infectii respiratorii sau ale sinusurilor.

Durerile de cap pot fi si ereditare, in special daca vorbim de migrene. Exista 70% sanse ca un copil sa dezvolte migrene daca ambii parinti sufera de migrene. Cauzele migrenelor au ramas insa necunoscute. Exista o teorie conform careia exista niste factori declansatori care provoaca o activitate anormala a creierului care, la randul sau, duce la schimbari ale vaselor de sange din creier. Migrenele dureaza de la cateva ore la cateva zile si apar, in general, de pana la 4 ori pe luna.

Durerile de cap in sarcina

La femei, pot aparea dureri de cap cauzate de schimbarile hormonale care se petrec in timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei. In timpul sarcinii, durerea de cap este un disconfort intalnit frecvent, in special in primul si in al treilea trimestru. In primul trimestru, corpul trece prin schimbari hormonale, iar volumul sangelui creste. Aceste doua lucruri stau la baza cresterii frecventei cu care apar durerile de cap. Alte cauze sunt lipsa somnului, deshidratarea, renuntarea la cofeina, stresul determinat de schimbarile prin care treci sau scaderea glicemiei. In al treilea trimestru, durerile de cap sunt legate mai mult de postura defectuoasa si de faptul ca femeia trebuie sa poarte o sarcina suplimentara, dar si de cresterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, exista femei care, desi sufereau de migrene, pe timpul sarcinii constata ca aceste episoade se mai raresc. Practic, lucrurile stau diferit in functie de organismul fiecareia.

Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti un sistem imunitar puternic si, totodata, un sistem nervos sanatos, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Mg plus vitamin B6! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu