Chirurgul roman Catalin Copaescu, invitat pentru a doua oara la Congresul International de Chirurgie Digestiva de la Roma

poza_din_timpul_operatiei2Chirurgul Catalin Copaescu, Directorul singurului Centru de Excelenta in Chirurgia Bariatrica din Romania, BariXL, va opera, pentru al doilea an consecutiv, in transmisiune directa pentru Congresul International de Chirurgie Digestiva de la Roma. Cele doua proceduri chirurgicale vor fi efectuate la Delta Hospital in zilele de 17 si 18 mai.

Dupa premiera de anul trecut, cea de-a doua invitatie vine ca o recunoastere a profesionalismului si experientei in chirurgia bariatrica a dr. Catalin Copaescu. Centrul de Excelenta BariXL este dotat atat cu aparatura laparoscopica ultraperformanta, cat si cu mijloacele video de inalta definitie necesare transmisunii in direct.

La demonstratia live facuta de dr. Catalin Copaescu vor asista peste 800 de medici din mai multe tari europene. Vor avea loc doua proceduri chirurgicale: o operatie de reducere a stomacului (gastrectomie longitudinala, engl. Gastric sleeve) si o operatie de bypass gastric.

Interventia chirurgicala de gastrectomie longitudinala (Gastric Sleeve) presupune indepartarea a 80% din stomac, realizand un rezervor gastric cu o capacitate mult mai mica. In acest fel, se reduce considerabil senzatia de foame si este facilitata instalarea precoce a satietatii. Durata medie a unei astfel de operatii este de circa 50 de minute.

Operatia de gastric bypass consta in formarea unui mic rezervor gastric (cu o capacitate aproximativa de 25 cmc) si ocolirea, de catre alimentele inghitite, a unui segment important din intestinul subtire (de cca 150 cm), reducand astfel absorbtia caloriilor. Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 90 minute.

Dr. Catalin Copaescu este sef al Departementului de Chirurgie Generala la Delta Hospital si singurul chirurg din Romania acreditat de foruri internationale pentru efectuarea operatiilor bariatrice. Din 2012, este coordonator al Centrului de Training in Chirurgie Laparoscopica infiintat in cadrul aceluiasi spital. Pana in prezent, a efectuat peste 3000 de operatii la pacienti cu obezitate, diabet zaharat sau alte boli metabolice.

 

Text: Andreea Popescu