Ciocolata calda: retete calde pentru vremuri reci

ciocolata caldaCiocolata calda s-a bucurat de popularitate inca din secolul al 16-lea si de atunci tot mai multe persoane sunt increzatoare in beneficiile pe care aceasta bautura fierbinte le ofera sanatatii. Odinioara, ciocolata calda era realizata cu piper negru sau chilli. Poti gasi intotdeauna pliculete de ciocolata calda instant in magazinele alimentare, dar nimic nu substituie ciocolata topita de calitate, lapte cald si, desigur, frisca sau bezelele. Pentru ca stim ca ciocolata calda este bautura sezonului rece, de care majoritatea avem nevoie pentru a ne indulci si incalzi, am pregatit pentru voi cateva retete pe care le puteti realiza chiar in bucataria proprie.



  • Ciocolata calda picanta (Spicy Hot Chocolate)

Maiasii preparau ciocolata calda cu praf de chilli in loc de zahar. Piperul rosu, folosit in loc de zahar, ofera un gust mai bun, completand praful de chili.

Ingrediente:

100g ciocolata

2 cani lapte

1/2 cana de zahar

3/4 lingurita de scortisoara

1/4 lingurita de chilli

Mod de preparare:

Se fierbe laptele, se adauga ciocolata rasa si zaharul si se amesteca bine. Se adauga scortisoara, praful de chilli si piperul rosu si se lasa sa fiarba la foc mic. Se lasa putin sa se raceasca si se toarna in cani.

  • Reteta de Mocha Hot Chocolate

Ceea ce cunoastem sub numele de Mocha este, de fapt, o combinatie intre cafea si ciocolata calda.

Ingrediente:

1/2 cana lapte

1/2 ceasca de cafea preparata

100g de ciocolata semidulce

frisca

Mod de preparare:

Se taie ciocolata in bucati mici. Se pun intr-o cratita laptele, cafeaua si ciocolata si se lasa la foc mediu. Se amesteca in mod constant si se lasa pe foc pana cand da in fiert. Dupa ce s-a obtinut ciocolata, se lasa putin sa se raceasca, timp in care (dupa preferinte) se mai adauga lapte, in cazul in care produsul este prea gros.

Se toarna in cani si se adauga o lingura de frisca. Poti inlocui frisca cu o mana de bezele.

  • Mexican Hot Chocolate

Ciocolata calda mexicana se realizeaza prin adaugarea de scortisoara si panoch (zahar brun obtinut din trestie mexicana).

Ingrediente:

2 cani de lapte integral

1 lingura de zahar brun

100g ciocolata amaruie rasa

1/2 lingurita extract de vanilie pura

1/8 lingurita scortisoara macinata

batoane de scortisoara lungi (optional)

Mod de preparare:

Pune laptele si zaharul intr-o cratita medie, la foc mic.

Adauga treptat ciocolata, vanilia, scortisoara si amesteca cu o lingura de lemn timp de 3 minute.

Se pune bautura intr-o ceasca si se adauga betele de scortisoara.

Se serveste calda si se savureaza in orice moment al zilei!

  • Reteta de ciocolata calda cu ghimbir

Ghimbirul nu doar ca este un bun detoxifiant, dar are, de asemenea, si proprietati naturale antiinflamatorii, care ajuta la calmarea durerilor gastrointestinale si la rezolvarea problemelor digestive.

Ingrediente:

200g ciocolata demidulce, rupta in bucati

2 cani de lapte proaspat

2 linguri de ghimbir proaspat, decojit si tocat

Mod de preparare:

Se pun bucatile de ciocolata intr-o cratita si se adauga 1/2 cana de lapte. Se da la foc mic si se amesteca in mod constant, pentru a se evita lipirea. Odata ce ciocolata este complet topita, se adauga restul de lapte si ghimbirul.

Se toarna ciocolata in cani, cu ajutorul unei strecuratori, pentru a se elimina ghimbirul.

Text: Andreea Popescu