Colectie inspirata de straiele medievale ale domnitelor, expusa la Castelul Bethlen-Haller

foto-1-deschidere_resultPiese pretioase din colectia „Zestrea” by Liliana Turoiu, inspirate de straiele medievale ale domnitelor si reginelor, precum si de motivele iilor romanesti traditionale sunt expuse in luna octombrie la Castelul Bethlen-Haller, simbol al companiei Jidvei, din judetul Alba. Colectia „Zestrea”, promotoare a valorilor autentice romanesti, fie ele etnografice, istorice sau oenologice, isi adauga, astfel, inca un loc celebru, incarcat de istorie si de simboluri, in palmaresul expozitional.

In colectia „Zestrea”, fota, ia, braul sau ilicul sunt surse de inspiratie pentru broderii moderne utilizate in creatii vestimentare contemporane, imbinand maiestria materialelor pretioase, precum dantela, tulul, catifeaua si matasea metalizata cu cea a broderiilor elaborate, de inspiratie medievala. „Zestrea” este mai mult decat o colectie de vesminte, este un proiect cultural de promovare a identitatii nationale, cu un puternic caracter educational, intercultural si adresat celor preocupati de traditie, valori autentice si moda. Proiectul cuprinde atat colectia vestimentara moderna, inspirata din costumul traditional romanesc, cat si un album de arta si costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.

foto-2_resultNu intamplator, zestrea romaneasca etnografica, cea culturala si cea oenologica s-au intalnit in expozitia „Roade de Zestre” de la Castelul Bethlen-Haller, al carei vernisaj a avut loc pe 15 octombrie. Vernisajul a fost marcat de un recital inedit de folclor cu pian, sustinut de interpreta Ioana Maria Ardelean si de profesorul Aurel Mustatea. Un recital-calatorie, cum le place protagonistilor sa il numeasca, care i-a purtat pe cei prezenti inspre trecut si radacini, aducand intr-o lumina noua, in straie neobisnuite, cantecul popular din zona Bistritei-Nasaud, a Muresului si a Maramuresului.„Zestrea” poate fi admirata pana la finalul lui octombrie

Expozitia va fi gazduita de Castelul Bethlen-Haller pana la sfarsitul lunii octombrie 2016, continuand, astfel, traditia Jidvei de a organiza, in zona Jidvei – Alba Iulia, evenimente si manifestari menite sa promoveze cultura etnografica, pastarea traditiilor, descoperirea sau sustinerea talentelor care duc mai departe zestrea folclorica romaneasca, de o inestimabila valoare.

foto-3_resultConstruit in 1560 de cancelarul Transilvaniei Bethlen Miklos si refacut in sec. 17 dupa modelul de arhitectura renascentista franceza a castelului Chambord de pe Valea Loarei, Castelul Bethlen-Haller domina somptuos colina Cetatii de Balta. Din 1560 dateaza, inca nealterate, poarta veche a castelului, cu scripetele sau original, o usa frumos sculptata in piatra si scara de lemn de intrare in pivnita de la subsol. In prezent, proprietate a familiei Necsulescu, fondatoarea companiei Jidvei, castelul, ce poarta inca pe frontispiciu blazonul princiar original, este cu circuit inchis, fiind destinat oenoturismului.

Calatorie culturala

Castelul Bethlen-Haller s-a alaturat, astfel, intr-un mod natural, periplului cultural „Zestrea”, de promovare a frumusetii sufletului romanesc prin culoare, simboluri si textura. Castelul intra, astfel, pe lista selecta a locurilor speciale, cu istorie, arhitectura somptuoasa si renume in care colectia a fost expusa in 2015 si 2016, printre care Muzeul National al Castelului Peles – in Camera de Aur din Pelisor, unde este depusa inima Reginei Maria (2015); Castelul Bran – in Camera de Muzica a Reginei Maria (2015); Cetatea Fagarasului – in Sala Tronului (ianuarie-iulie 2016); Palatul Bragadiru – in cadrul prestigioasei Gale International Wine Contest Bucharest (iunie 2016); Palatul Cesianu-Racovita, in Galeria de Arta Artmark, Bucuresti etc.

Ca un adevarat ambasador al turismului si al valorilor romanesti, creatoarea Liliana Turoiu – artist plastic si Lector Universitar Doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti – a sprijinit intotdeana cultura romaneasca, atat prin colectiile si expoziţiile sale de arta si costum contemporan, cat si prin numeroase conferinte sustinute in cadrul unor prestigioase institutii academice romanesti si internationale.

Noutati despre proiectul „Zestrea” puteti afla de pe lilianaturoiustudio.com, zestrea-collection.com, precum si de pe pagina facebook.com/Liliana Turoiu Studio – Official

 

Text: Oana Baltoc