Consumul de carne procesata creste riscul imbolnavirii de cancer pancreatic

Consumul de carne procesata creste riscul imbolnavirii de cancer pancreaticVa place omleta cu bacon? Ei bine, avem o veste proasta pentru voi, deoarece oamenii de stiinta au descoperit faptul ca baconul impreuna cu alte tipuri de carne rosie si carne procesata ar avea o legatura cu aparitia cancerului pancreatic. Consumul acestor alimente creste riscul acestui tip de cancer cu pana la 20% sau chiar mai mult. Doua felii de bacon si un carnacior pe zi (50 de grame) cresc riscul cu pana la 19% in randul persoanelor care consuma aceste alimente.Dublarea portiei creste riscul cu 38%, iar triplarea, cu 74%.

In comparatie cu aceste rezultate, fumatul prezinta un risc de 74%. Desi cancerul pancreatic este o boala mai rara, rata de supravietuire este de doar un an. Cancerul pancreatic este o afectiune cu urmari extrem de grave si asta mai ales datorita faptului ca simptomele acestei boli sunt vagi si de obicei boala nu este depistata la timp.

Studiul, publicat in British Journal of Cancer, a analizat rezultatele a 11 alte studii ce au implicat 6.000 de pacienti care sufereau de cancer pancreatic.

 

Text: Ruxandra Raica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *