Copiii care se uită mult la televizor au mai multe carii

copii televizorV-ați gândit vreodată la faptul că accesul pe perioade îndelungate al copiilor la televizor facilitează apariția cariilor dentare? Studiile arată că cei mici care se uită ore în șir la programele tv au mai multe carii!

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce.

Studii recente arată că, atunci când copiii se uită la televizor mai mult de 90 de minute pe zi, șansele ca ei să mănânce alimente dulci cresc cu 33%. Asta sporește cu 39% posibilitatea să dezvolte carii dentare. Totodată, mai mult de jumătate (53%) dintre copiii care se uită la televizor mai mult de 90 de minute zilnic au carii. Există așadar o legătură evidentă între timpul pe care cei mici îl petrec în fața micilor ecrane și cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă.
În plus, să nu uităm nici că privitul la televizor timp îndelungat afectează și sănătatea ochilor, așadar există multe repercursiuni nedorite.Ce e de făcut?

Copiii din zilele noastre consumă cantități prea mari de zahăr și acest lucru duce la șanse ridicate de apariție a cariilor. Trebuie în primul rând să îi învățăm pe cei mici cu gustări sănătoase. Este însă greu să facem acest lucru atunci când ei au un acces prea facil la reclamele la dulciuri pe care le vedem non-stop la tv.
Limitarea accesului la televizor, înlocuirea acestei activități cu altele mult mai educative, precum și deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase reprezintă cheia în această situație. Altfel, copiii vor ajunge să aibă carii din ce în ce mai multe, iar, în vreme ce unele se pot restaura prin metode clasice, altele prea avansate pot duce la pierderea dinților și la alte probleme de sănătate.

Farmaciştii Catena recomandă Foramen Gel Junior, o pasta de dinti pentru copii, sub forma de gel, cu aroma delicioasa de capsuni, care contribuie la intarirea smaltului dentar si ingrijirea gingiilor.

Pierderea dinților la vârstă fragedă afectează procesul de creștere și de aliniere a dinților definitivi, predispunând la apariția dinților înghesuiți, strâmbi, și necesitând astfel tratamente ordontontice. Cu siguranță nu ne dorim ca ai noștri copii să ajungă în astfel de situații.

Reclamele la junk food

La televizor cei mici urmaresc și reclamele la dulciuri și băuturi carbogazoase, care îi influențează să consume așa ceva. Țări precum Singapore, spre exemplu, au interzis reclamele pentru băuturi cu conținut ridicat de zahăr. Altele încearcă să le limiteze aceste în intervalele orare în care copiii au acces la televizor.

Alternative la dulciuri 

Dacă au poftă de dulce, există și alternative mult mai puțin nocive cu care îi putem obișnui pe cei mici.
– Cuburi de măr sau mango
– Unt de arahide pe pâine integrală
– Iaurt grecesc cu fructe
– Ciocolată neagră
– Înghețată naturală din banane înghețate și unt de arahide
– Budincă de chia cu miere și fructe
– Mere sau pere coapte cu scorțișoară și sirop de arțar

Cardul Mama si Copilul îţi aduce o surpriză! Vino in farmaciile Catena, prezintă Cardul şi primeşti Cărticica Mama şi Copilul corespunzătoare vârstei copilului tău. Vei descoperi articole de interes, informatii de la specialisti, sfaturi care-ti vor veni in ajutor si vor face ca totul sa fie mai usor. 

Foto Shutterstock