Crenoterapia – terapia cu ape minerale

-0ashutterstock_7774765Romania este una dintre primele tari ale Europei care dispune de un numar mare de izvoare de ape minerale, ape minerale care sunt folosite in tratarea diverselor afectiuni. Crenoterapia sau terapia cu ape minerale este cunoscuta inca din Antichitate, iar aceste ape actioneaza impotriva carentei de saruri minerale si oligoelemente, chiar daca se recurge la o cura interna. Crenoterapia deriva de la cuvantul grecesc “krene”, care inseamna izvor. Apele minerale sunt benefice intregului organism, atat intern, cat si extern, hranind tesuturile cu oxigen. Spray-urile cu apa termala sunt excelente pentru mentinerea unui ten frumos si sanatos.

 

Curele interne

 

Apele carbogazoase (bicarbonate, feruginoase, sulfuroase etc.) sunt indicate in tratarea bolilor digestive, urinare, crescand activitatea pancreatica. Printre statiunile din Romania care beneficiaza de astfel de ape se numara Borsec, Covasna, Vatra Dornei, Biborteni etc.

 

Apele oligominerale (ape reci) sunt extrem de indicate in tratarea infectiilor urinare, a calculilor renali, a gastro-duodenitelor, afectiunilor ginecologice. Izvoare se afla la Olanesti, Calimanesti, Slanic Moldova.

 

Apele alcaline contin bicarbonat de sodiu si potasiu si, cu ajutorul lor, se pot face spalaturi intestinale, irigatii vaginale, iar daca sunt administrate pe cale bucala, inainte de masa, stimuleaza secretia gastrica.

 

Apele alcalino-teroase (contin bicarbonat de calciu si magneziu) ajuta la detoxifierea organismului, eliminand calculii si nisipul, fiind eficiente in bolile alergice si in osteoporoza.

 

Apele cloruro-sodice (contin clor si sodiu) cresc secretia gastrica, au proprietati antiinflamatoare, usureaza expectoratia. In curele interne se utilizeaza apele ce au concentratii mai mici.

 

Apele iodurate (contin iod) sunt indicate in curele interne pentru tratarea unor afectiuni precum guta sau gusa nodulara. Statiuni: Govora, Calimanesti – Caciulata, Sarata-Monteoru.

 

Curele externe

 

Apele radioactive (concentratii reduse de radiu si thorium) sunt utilizate in tratarea nevralgiilor, hipertiroidiei, nevritelor.

 

Apele sulfuroase reduc tensiunea arteriala, stimuleaza metabolismul, iar printre cele mai cunoscute statiuni se numara Baile Herculane, Olanesti, Govora, Pucioasa, Calimanesti, Mangalia.

In ceea ce priveste frumusetea, apele minerale hidrateaza, iar spray-urile existente pe piata sunt extrem de bune, mai ales pe parcursul verii, cand revitalizeaza. In ceea ce priveste mineralele din ape, magneziul previne tromboflebita, ateroscleroza, reduce colesterolul, trateaza ulcerul gastric. Fierul produce hemoglobina necesara transportului de oxigen, diminuand riscul anemiei si intarind sistemul imunitar. Iodul asigura sanatatea parului, a pielii si a unghiilor, mentine greutatea corporala optima si, de asemenea, ajuta la buna functionare a glandei tiroide, fiind si un bun antiseptic. Calciul previne osteoporoza, durerile menstruale, induce somnul, asigurand rezistenta tesutului osos si a dintilor.

 

Text: Ruxandra Raica