Cromoterapia: puterea vindecatoare a luminii colorate

-0a0a0a29515_copyCulorile joaca un rol extrem de important in viata fiecarei persoane, deoarece pot afecta oamenii in diferite moduri, influentand starea de spirit, emotiile, perceptiile, cantitatea de energie din corp si nu numai. Opreste-te pentru doua secunde si priveste in jurul tau! Ce ai simti daca ai fi inconjurata doar de alb si negru? Probabil ca ai fi tot timpul trista, nu te-ai putea relaxa, iar problemele ar deveni din ce in ce mai apasatoare. Asadar, organismul este influentat de culorile din jur. Cromoterapia este considerata o metoda alternativa moderna de tratament, utilizata insa din cele mai vechi timpuri.

Ce presupune cromoterapia?

 

Cromoterapia este o tehnica terapeutica ce implica expunerea oamenilor la lumina colorata pentru a trata anumite afectiuni si este conceputa pentru a fi utilizata ca supliment la alte modalitati de tratament. Specialistul in cromoterapie poate intervieva un pacient pentru a determina unde anume in organism se afla anumite dezechilibre si poate utiliza tratamentul adecvat, sub forma unor bai de lumina colorata, pentru a echilibra energiile. Unii practicieni considera, de asemenea, ca oamenii pot beneficia de pe urma culorilor pe care le poarta sau de pe urma culorilor obiectelor pe care le au in jurul lor. Expunerea constanta la o anumita culoare poate atenua depresia de exemplu, iar baile de lumina colorata pot fi aplicate la nivelul sferei vizuale, pe structurile afectate, pe intregul corp, la nivelul picioarelor, nasului, mainilor etc.

 

Trebuie insa stabilit de la bun inceput faptul ca cercetarile nu au demonstrat ca expunerea la culori poate vindeca boli precum cancerul, desi cei care sufera de o astfel de boala pot beneficia din punct de vedere mintal de pe urma acestei expuneri. Aceasta tehnica este cel mai des utilizata in tratarea insomniilor, problemelor cu greutatea, durerilor de cap, tulburarilor menstruale, oboselii, depresiei, tulburarilor de atentie, imbatranirii premature a pielii.

 

In timpul sedintelor de cromoterapie, razele de lumina colorata sunt proiectate cu ajutorul unor proiectoare, iar cromoterapeutul identifica zonele cu probleme si stabileste apoi culorile care fac bine afectiunii respective.

 

Semnificatia catorva culori utilizate

Rosu

Culoarea rosie stimuleaza si imbunatateste circulatia sangelui, poate trata reumatismul, anemia, creste dorinta sexuala, precum si temperatura corpului.

Portocaliu

Portocaliul stimuleaza plamanii, respiratia si digestia. De asemenea, te scapa de crampele musculare si de spasme si mentine tensiunea arteriala normala. Aceasta culoare induce emotii linistitoare.

 

Galben

 

Galbenul energizeaza muschii, poate trata afectiuni ale stomacului, ficatului si intestinelor, accelerand digestia si venind in ajutorul mintii.

 

Verde

 

Verdele este culoarea naturii si are un efect vindecator asupra rinichilor, ficatului, stomacului, creste imunitatea, intareste sistemul nervos si stimuleaza pacea interioara.

 

Albastru

Albastrul aduce liniste, reduce febra, calmeaza furia si reduce durerile de cap.

 

Turcoaz

 

Turcoazul functioneaza ca dezinfectant si antiseptic, relaxeaza si mentine pielea frumoasa.

 

Text: Ruxandra Raica