Cu ce beneficii surprinzătoare vine consumul de struguri?

 

struguri beneficii

Consumul de struguri vine cu foarte multe beneficii! Nu întâmplător nutriționiștii recomandă să urmărim legumele și fructele de sezon și să le consumăm pentru că sunt bogate în nutrienți extrem de importanți pentru organismul uman.

Multe persoane evită strugurii pentru că ar fi prea dulci, dar nu realizează cât zahăr procesat introduc în organism din produsele procesate. Singurul lucru pe care trebuie să-l eviți este excesul, așa că află acum de ce nutrienți ai parte din struguri și de ce ar trebui să-i incluzi în dieta ta, sub diferite forme.



De la gustarea sănătoasă, la varietatea în care poți consuma struguri

Îi poți consuma oricând și sub o varietate incredibilă de forme și rețete. Bineînțeles, poți consuma struguri în compot, gem, dulceață, suc, vin, chiar și într-un mix de stafide cu alune.

Partea cu adevărat interesantă este că, în funcție de cum sunt mâncați, vin cu diferite beneficii. Ai mâncat vreodată struguri murați? Atunci știi deja că murăturile vin cu elemente importante în organism.

Și, dacă nu-ți vin în minte alte moduri în care să mănânci strugurii în afara tartelor și prăjiturilor, salatelor de fructe, a mustului sau a unei gustări, atunci află că aceștia sunt incluși în rețete delicioase, alături de carne și garnituri, fiind incluși în sos. Descoperă mai jos, o rețetă fantastică!

Struguri – proprietăți nutriționale

Aceștia vin cu foarte multe beneficii tocmai datorită proprietăților nutritive. Te vei întreba cum pot conține strugurii atât de mulți nutrienți? O porție medie ar însemna o cană de struguri adică, aproximativ 150 gr sau 32 de boabe.

Astfel, iată ce beneficii nutriționale aduc în organismul tău: au 104 calorii, 27.3 gr de carbohidrați, 1.1 gr de proteine și, cel puțin 1 gr fibre, 2 mcg de acid folic (B9), 0,2 mg de niacină (B3), 0,05 mg de acid pantotenic (B5), 0,1 mg piridoxină (B6), 0,1 mg ribolavină (B2), 0,1 mg tiamină (B1), 66 UI de vitamina A, 11 mg de vitamina C, 1,2 mg de vitamina E, 15 mcg de vitamina K, 200 mg de potasiu, 10 mg de calciu, 0,2 mg de cupru, 0,4 mg de fier, 7 mg de magneziu, 0,1 mg de mangan, 0,1 mg de zinc, 1 mcg de beta caroten, 70 mcg de luteină și zeaxantină.

Nu în ultimul rând, printre beneficii se numără și faptul că au un conținut mare de apă, ceea ce înseamnă că aduc un aport important în hidratarea organismului.

Beneficii pe care le au strugurii în organism

Obținute din struguri, vinul și mustul nu sunt consumate doar pentru gustul lor, acestea sunt recomandate, echilibrat, pentru toate categoriile de persoane, cu excepția copiilor, tocmai pentru aportul de nutrienți. Cu atât mai mult cu cât vitaminele și mineralele pe care le aduc sprijină organismul în prevenția diferitor afecțiuni sau boli:

1.      Strugurii au beneficii în prevenția cancerului

Datorită antioxidanților cunoscuți drept polifenoli, sunt prevenite și încetinite mai multe tipuri de cancere ce se pot forma în organism (de plămâni, esofag, pancreas, prostată sau colon).

Resveratrolul  pe care îl conține vinul este de asemenea recunoscut pentru sprijinul organismului în lupta cu radicalii liberi.

2.     Consumul de struguri poate preveni bolile cardiace

Conținutul de polifenoli cresc oxidul nitric din sânge iar asta împiedică formarea de cheaguri de sânge, reduce presiunea sanguină strugurii fiind cu adevărat antiinflamatori. Asta face ca riscurile atacurilor de cord sau creșterea tensiunii arteriale să fie diminuate. Și fibrele din struguri sunt implicate în sănătatea inimii, dar și aportul de potasiu este important. Apoi, și susținerea colesterolului în valori normale.

3.     Strugurii te feresc de constipație, indigestie și îți redau energia

Fibrele pe care le conțin sunt esențiale în buna funcționare a intestinelor și, știi prea bine că atunci când există disconfort intestinal simți oboseală pe care greu o poți gestiona. Consumul de struguri are un ușor efect laxativ deci, te ajută în eliberarea intestinului în timp ce sprijină vindecarea iritației inclusiv la nivelul stomacului. Antioxidanții pe care îi aduce ajută organismul să-și recapete energia.

4.     Sprijină-ți vederea și evită cataracta consumând regulat struguri

Printre numeroasele beneficii amintim de conținutul de luteină care sprijină vederea, dar antioxidanții și flavonoidele reduc daunele radicalilor liberi ceea ce nu ajută doar în prevenirea bolilor cardiovasculare ci și a celor legate de ochi, cum ar fi cataracta. Resveratrolul protejează împotriva neuropatiei și retinopatiei diabetice.

5.     Strugurii au beneficii și în privința alergiilor

Tot caracteristica antiinflamatoare este cea care îți ajută organismul în acest sens chiar dacă nu sunt suficiente studii, este cât se poate de logic că dacă organismul nu este inflamat, alergiile sunt mai bine ținute sub control.

6.     Consumă struguri dacă vrei să eviți boala Alzheimer

Resveratrolul pe care îl conțin este un polifenol care reușește să reducă nivelul de peptide beta amiloidale, responsabile de această boală. Studiile au arătat că strugurii pot bloca aceste peptide și, îmbunătăți sănătatea creierului.

Consumul de struguri are beneficii importante și în tulburările renale pentru că reduc substanțial acidul uric și ajută la eliminarea acestuia. Dar este foarte important să ai grijă pentru că în cazul persoanelor ai căror rinichi nu funcționează pe deplin, conținutul exagerat de struguri poate crește potasiul din sânge ceea ce poate dăuna rinichilor care deja sunt afectați. Deci este recomandat consumul moderat al strugurilor precum și al bananelor.

Rețetă de sos cu struguri

Știm că ți-am captat atenția cu această idee așa că, îți spunem că acest sos nu doar că îți aduce toate acele beneficii despre care am vorbit, dar este super delicios. Îl poți asocia frumos cu mușchi de porc, carne de pui sau piept de rață, dar și cu o garnitură de orez. Astfel, atunci când gătești o supă de carne, pentru felul doi, poți pregăti o astfel de rețetă cu sos de struguri.

Ai nevoie de:

  • 2 linguri de vin alb sec,
  • 1 lingură de zahăr,
  • 1 cană de boabe de struguri,
  • 20 ml de zeamă de la supa de pui,
  • 1 lingură de amidon,
  • 20 gr de unt.

Mod de preparare:

  1. Topește untul într-o tigaie și adaugă amidonul, zahărul, vinul și zeama de supă. Le amesteci până se omogenizează, dar reține că dacă alegi vin dulce nu mai pui și zahăr.
  2. Adaugă dacă dorești ierburi aromate, cimbru de exemplu sau muștar.
  3. Pune și boabele de struguri fără sâmburi și lasă compoziția să fiarbă aproximativ 5 minute. Toarnă acest sos peste carnea pregătită, totul cald și vei vedea cât este de gustos.

Nu uita că poți adăuga struguri în dieta ta sub o multitudine de forme pentru toate aceste beneficii de care organismul tău se poate bucura. Ai nevoie doar de puțină creativitate!