Cum revii la forma fizică dinaintea sărbătorilor

Perioada Crăciunului a trecut, urmează zilele libere dedicate Noului An. După această perioadă de relaxare, mâncat mult, gras şi faptul că nu am avut activitate fizică, lenevesc arderile şi dau stare de somnolenţă. Dar, pentru că trebuie să ne reluăm activităţile cotidiene, avem nevoie de forţe proaspete.

Pentru a ajunge să arătăm şi să ne simţim ca înainte de sărbători, pe lângă alimentaţie, va trebui să facem şi un pic de mişcare. Indiferent de intensitatea antrenamentelor anterioare, este nevoie de două, trei săptămâni pentru a reveni la condiţia fizică iniţială.

Am construit un plan pentru un stil de viaţă sănătos pe care îl poţi urma şi tu după ce se vor sfârşi aceste sărbători:Pasul 1 – Renunţarea la zahăr

Este cunoscut faptul că zahărul este inamicul principal al siluetei. După cozonaci, prăjituri şi turta dulce, o pauză de la carbohidraţi este binevenită. Înlocuieşte zahărul cu un pic de ştevie sau cu un fruct crud. Atenţie că fructele foarte dulci şi mâncate în exces pot îngrăşa!

Pasul 2 – Hidratarea

Redu porţiile de mâncare şi aproape de fiecare dată când ţi-e foame, bea apă. Hidratează-te corespunzător, dar cu apă, fără băuturi cu îndulcitori. Poţi adăuga o feliuţă de lămâie sau de portocale pentru aromă şi pentru vitamina C.

Pasul 3 – Consumarea fibrelor

Fibrele ajută la digestie. După zilele de exces alimentar, o cură cu fibre este tot ce trebuie. Fibrele reduc pofta de mâncare şi menţin senzaţia de saţietate mai mult timp.

Pasul 4 – Efortul fizic

Dacă nu eşti adepta mersului la sală, poţi încerca să faci câteva exerciţii fizice acasă. Începe prin a face o încălzire scurtă, de vreo 5 minute. Fă câteva întinderi simple, în picioare sau în plan orinzontal, până când simţi o senzaţie intensă de căldură la nivelul ţesuturilor corpului.

Exerciţii de bună stare

Aşează un scaun în poziţie orizontală şi urcă şi coboară de pe el. La fel poţi face şi cu scările din bloc. Este un exerciţiu uşor care te ajută să-ţi tonifiezi muşchii fesieri şi soldurile, abdomenul şi spatele. Săritul la coardă este un excelent exerciţiu cardio. Încearcă să execuţi câte 15 sărituri consecutive, de 3 ori.

Alergarea pe loc are aceleaşi efecte pozitive asupra tonusului muscular, dacă o faci cel puţin 5-6 minute în fiecare zi. Pe măsură ce rezistenţă ta fizică creşte, poţi mări intervalul cu câte 30 secunde zilnic.

Nu uita ca în programul tău de mişcare să incluzi şi genufelixiunile. Ele tonifiază muşchii picioarelor, te ajută să păstrezi o poziţie corectă a coloanei vertebrale şi tonifiază abdomenul. Iniţial, 3 seturi de câte 10 repetări sunt suficiente. Cu timpul, adăugă câte 2-3 în genuflexiuni pe zi.

Pentru tonifierea trunchiului, fă câte două seturi de abdomene, a câte 15 repetări. Măreşte numărul lor cu câte 3 ridicări zilnic. De asemnea, poţi executa câte 5 flotări în 3 seturi consecutive, pentru piept, spate şi braţe.