Dansul la bara, un nou tip de fitness

„Pole fitness sau pole dance este un sport, nu este striptease”, isi incepe discursul Nadia Budurusi, prima instructoare acrediata de Pole Fitness si Pole Dance din Romania. Toate detaliile acestei discipline, ce isi propune sa devina un trend printre pasionatii de sport, le aflam de la Nadia, romanca talentata care ne aduce medalii… la dans la bara!Pentru cine nu a auzit de pole dance pana acum, te rugam sa ne spui ce este.

Pole dance este pole fitness cu o coregrafie si cu dans. Este gimnastica la bara, care in curand va fi acreditata ca sport olimpic si o modalitate prin care iti remodelezi corpul. Este un sport la bara, care in strainatate este foarte bine privit si promovat. Competitiile internationale sunt la un nivel foarte inalt, pentru care se munceste din greu.

Care este diferenta clara dintre pole dance si ceea ce numim striptease?

Pole dance-ul se face in sala de sport si este un sport cu reguli. In pole dance sau pole fitness nu exista miscari vulgare, nu purtam tocuri si chilotei tanga. Discutam despre dans si sport de performanta. Ar fi cazul sa renuntam la prejudecati si sa nu ne mai gandim la bara ca la un instrument de striptease. Striptease-ul se poate face si cu un scaun, intr-un club de noapte, unde sunt permise alt tip de miscari, alta vestimentatie si, bineinteles, alta muzica. Scopul meu si al tuturor celor care practica pole dance-ul este de a promova sportul si mentinerea unui corp frumos. 

„Antrenamentul meu pentru concurs a fost cu o bara in bucatarie si sotul meu a fost extrem de fericit” 

Nadia, ce ne poti spune despre faptul ca esti singurul instructor acreditat de POLE DANCE din Romania si castigatoarea locului 2 la Italian Pole Dance Contest 2015?

dansul-la-bara-2Anul acesta am devenit instructor acreditat de World Pole Dance Federation UK si, pe langa implinirea aceasta, stiam ca ma va astepta un parcurs destul de greu la noi in tara. Este o onoare si o provocare sa fii primul si singurul intr-un domeniu, sa spargi gheata, cum s-ar spune, si sa schimbi mentalitati. Imi doresc ca oamenii sa imbratiseze acest sport, din care se face performanta. Am participat de curand la concursul international Italian Pole Dance Contest 2015, care a avut loc la Modena, Italia, de unde am venit cu locul 2, ceea ce ma bucura enorm, avand in vedere nivelul foarte inalt al competitiei. In strainatate, pole dance-ul este un sport foarte cautat, Federatia fiind infiintata in urma cu 20 de ani.

Ce presupune un antrenament de pole dance? Cata munca se afla in spatele unui dans executat corect?

Un antrenament de pole dance presupune multa munca, talent si ambitie. Cursurile sunt destul de obositoare si, dupa 2 ore de pole dance, simti cum ti se termina bateriile.

Cui i se adreseaza acest tip de dans/sport?

Din fericire, este un sport pentru toata lumea, indiferent de varsta, de sex sau de greutate. Castigatoarea campionatului de pole dance la seniori de anul trecut este o doamna minunata din America, in varsta de 63 de ani.

Cum ne ajuta aceste cursuri de pole dance? Care sunt avantajele acestor cursuri?

Exista foarte multe avantaje pe care acest sport ni le ofera. Pe langa remodelarea corporala, pole dance-ul imbunatateste starea generala de sanatate si dispozitia, alaturi de relaxarea profunda.

Un mesaj pentru cei care care inca fac confuzia si se mai gandesc la un show de striptease cand vad o bara verticala…

Ii invit sa vina in sala de sport, sa vada si sa incerce un antrenament de pole dance.

Text: Alexandra Lupu