De azi, in Romania sunt 31 de maternitati Prietene ale Copilului

1a1aeshutterstock_82208239Reprezentanta UNICEF in Romania impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca in ultimii doi ani au fost certificate inca noua maternitati “Spitale Prietene ale Copilului”. In prezent, in Romania sunt active in Initiativa 40 de maternitati, din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului. Toate studiile arata ca mamele care sunt informate in maternitate despre efectele pozitive ale alaptarii, au mai multa incredere in abilitatea lor de a alapta si chiar alapteaza pentru mai mult timp.

Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor cat si copiilor. In acelasi timp, reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori. Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, de a instala sindromul de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea. Desi dureaza cateva zile, perioada petrecuta in maternitate are un rol esential in consolidarea alaptarii si sprijinirea mamei sa continue alaptarea si dupa ce iese din spital.

Maternitatile active in Initiativa Spital Prieten al Copilului au fost sustinute tehnic si financiar de Reprezentanta UNICEF in Romania, prin bunavointa unor companii din sectorul privat si prin contributiile individuale ale cetatenilor romani, facute in cadrul teledonului din mai 2008, realizat in parteneriat cu Televiziunea Romana. Lansata in 1991 de catre UNICEF si OMS, Initiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) reprezinta un efort de a transforma toate maternitatile in centre de sprijinire si promovare a alaptarii.

 

Text: Alexandra Lupu