Dependenta de alcool ia amploare in randul varstnicilor

12In urma unui studiu bazat pe sanatatea celor varstnici s-a constatat faptul ca persoanele in varsta prezinta un risc crescut al dependentei de alcool si al consumului de substante medicamentoase cu rol halucinogen, constatandu-se astfel faptul ca de cele mai multe probleme legate de alcoolism sufera cei batrani. Oamenii de stiinta sunt de parere ca alcoolul si consumul de substante medicamentoase cu rol halucinogen (VAADA) sunt la mare cautare de oamenii de peste 60 de ani, acestia consumand zilnic portii considerabile de alcool si medicamente fara prescriptie medicala.

 

“Persoanele in varsta nu constientizeaza gravitatea faptelor atunci cand iau medicamente fara prescriptie medicala, nestiind ca aceste lucruri pot avea in cele din urma reactii adverse asupra sanatatii”, a spus presedintele VAADA, Simon Ruth.

Tot presedintele VAADA a spus, la un seminar sustinut la Fundatia Consumului de Droguri in Melbourne, ca oamenilor de 70 de ani le este mult mai greu sa ceara ajutor sau sa vorbeasca despre problemele lor, comparativ cu cei tineri.

In ideea de a-i ajuta pe cei tineri si, totodata, pe cei in varsta, organizatia VAADA a luat masuri privind aceasta problema. Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care includ dorinta de a bea alcool, in ciuda efectelor negative. Ruth spune ca exista o organizatie care se concentreaza asupra tinerilor cu dependenta de alcool si droguri, insa aceste servicii nu sunt disponibile si pentru persoanele in varsta, desi numarul acestora este mai mare, comparativ cu cel al tinerilor.

„Alcoolismul se poate trata prin consiliere psihologica, asistenta medicala, participarea regulata la grupuri de sprijin, implicand astfel si toate ingrijirile necesare vindecarii, aceasta fiind cheia renuntarii la vicii”, a mai adaugat dl. Ruth.

Text: Andreea Popescu