Depresie postnatala: nu fi trista dupa nastere!

Depresie postnatala: nu fii trista dupa nastere!Nasterea unui copil poate declansa emotii puternice: de la bucurie la teama si anxietate. Insa poate conduce, in aceeasi masura, la aparitia depresiei postnatale. Foarte multe mame experimenteaza dupa nastere modificari ale dispozitiei, insa exista si dintre acelea care se confrunta cu aceste stari ce se instaleaza pe o durata mai lunga de timp, o forma de depresie cunoscuta drept depresie postnatala sau depresie postpartum.

Acest tip de depresie nu are doar o singura cauza, ci este vorba despre o combinatie de factori, iar schimbarile hormonale care intervin reprezinta unul dintre principalii factori in ceea ce priveste depresia postnatala.

 



Depresie postnatala: simptome

Cand spui depresie postpartum, ai putea crede, la inceput, ca este vorba doar despre sindromul celei de-a treia zile (baby blues), insa semnele si simptomele sunt mult mai intense si de lunga durata. Poate fi afectata abilitatea de a avea grija de bebelus sau de a duce la bun sfarsit anumite taskuri. Printre simptomele depresiei postnatale se numara: lipsa poftei de mancare, insomnia, iritabilitatea, furia, pierderea libidoului, sentimentele de rusine, vinovatie, modificari severe ale starii de spirit, izolarea sociala, ganduri de autovatamare, ganduri de a-i face rau copilului etc. Daca nu este tratata, depresia postanatala poate dura si cateva luni.

 

Depresie postnatala: complicatii

Psihoza postpartum este o conditie foarte rara care se instaleaza, de obicei, in primele doua saptamani de la nasterea bebelusului. Femeile care sufera de probleme mentale cum ar fi tulburarea bipolara sunt mai expuse riscului de psihoza postpartum. Semnele si simptomele sunt mult mai severe si includ halucinatii, paranoia, confuzie, dezorientare, ganduri de a-i face rau copilului.

 

Scapa de depresia postnatala

Daca dupa nasterea bebelusului resimti stari depresive, desi iti poate fi rusine, este foarte important sa mergi la medicul specialist. Nu intarzia mai mult de doua saptamani deoarece simptomele se pot inrautati, iti va fi din ce in ce mai greu sa ai grija de bebelusul tau si sa iti duci la capat treburile pe care le ai de facut. Nu trebuie sa te simti rusinata de starile pe care le poti resimti. Este foarte important sa te odihnesti, macar atunci cand bebelusul doarme si el. Cere ajutorul familiei si discuta cu partenerul despre ceea ce simti. Si nu face schimbari majore dupa ce ai nascut, deoarece nasterea reprezinta deja o schimbare majora.

 

Depresie postpartum: cauze si factori de risc

Printre cauzele aparitiei depresiei postnatale amintim schimbarile la nivel fizic cum ar fi scaderea nivelului de estrogen si progesteron, precum si a altor hormoni produsi de catre glanda tiroida. Factorii emotionali se numara, de asemenea, printre factorii aparitiei depresiei postnatale. Lipsa somnului, grija pentru noul-nascut, pierderea controlului asupra vietii te pot afecta intr-un fel sau altul. Problemele financiare, lipsa ajutorului se numara printre cauzele depresiei. Printre factorii de risc amintim si depresiile suferite in trecut, evenimentele stresante suferite in ultimul timp, problemele in relatia de cuplu, o sarcina nedorita etc.

 

Cum se trateaza depresia postpartum

Terapia este o metoda foarte buna pentru a scapa de depresia postpartum. Prin consiliere, poti invata cum sa faci fata cu brio sentimentelor si cum sa-ti stabilesti obiective realiste. Terapia de cuplu poate fi, adesea, utila. Antidepresivele sunt utilizate si ele pentru a trata depresia. Femeile care alapteaza trebuie sa stie ca orice medicament ar lua, se va transmite din laptele matern catre bebelus. Exista, insa, si unele antidepresive care pot fi utilizate in timpul alaptarii cu riscuri foarte mici in ceea ce priveste bebelusul tau.

 

Text: Ruxandra Raica