Dacă ai tendința să te ferești de portocale, pentru că le percepi a fi acre sau amare, trebuie să știi că există și soiuri dulci, iar cu ajutorul acestora te poți împrieteni cu portocalele. Îți par acre pentru conținutul mare de vitamina C, dar ele aduc în organism o gamă importantă de vitamine, minerale și aminoacizi care, au foarte multe beneficii.
Despre ele vei afla din acest articol, despre portocale, ce valori nutriționale au, ce aport de vitamine și minerale, beneficii și posibile contraindicații.
Portocale – origini și varietăți
Nu toată lumea le iubește deși sunt foarte benefice pentru organism și sănătate. Cea mai apreciată variantă de consum a lor este sub forma sucului de portocale, dar trebuie să știi că mâncate ca atare este mai bine.
Portocala este un fruct rotund, care își are originile în China, unde primele culturi datează din anii 2500 îHr. Portughezii sunt cei care au crescut apoi portocale și au ajuns, astfel, în Europa prin secolul al XVI-lea, dar în zilele noastre sunt deja cultivate în multe zone calde ale lumii.
Diversitatea de soiuri de portocale este astăzi fantastică, printre ele: Valencia, Navel, Blood Orange, Seville, Mandarin și Tangerine. Fiecare are caracteristici, dimensiuni, semințe, gust și culoare diferite, dar toate au beneficii pentru organismul uman.
Sunt parte din categoria de fructe numită „citrice” deci, multe dintre ele tind să fie acrișoare, altele însă, la polul opus, ușor amărui. Ce le face atât de apreciate este conținutul mare de vitamina C așa că, portocalele sunt recunoscute pentru sprijinul imunității însă, ele încurajează în organism procese care au efecte în privința frumuseții. În portocale se găsesc însă, mult mai mulți nutrienți, vitamine și minerale, dar și compuși precum flavonoide, carotenoizi, acizi fenolici sau chiar și uleiuri esențiale.
Iar ca să știi cum să alegi portocale pe gustul tău, află că:
Portocalele dulci sunt: Valencia, Hamlin, Hart Tardiff Valencia,Taracco, Maltese, Moro și Scarlet Navel (cele roșii), dar și mandarinele cum sunt: Clementine, Satsuma, Sangerine.
Portocale amare sunt: Nansho Daidai, Bergamote, Sevilia, Naruto, Trifoliate, Sanbo și Kitchli,
Toate au beneficii majore pentru organismul uman, dar gusturile sunt diferite și ar fi păcat să renunți la ele doar pentru că ai nimerit unele care nu-ți plac.
Valori nutriționale pentru portocale
Ne vom referi la o portocală ce are un gramaj între 140-154 de grame, dar ce este important să știi în primul rând, este că dacă alegi varianta sucului de portocale, conținutul de zahăr va fi mai mare decât dacă o mănânci așa, doar decojită. Dacă o portocală vine cu aproximativ 74 de calorii, un suc făcut din portocală va avea 110 calorii.
Altfel, consumul de portocale vine cu:
- 90% carbofidrați (14,8 gr),
- 7% proteine (1,3 gr),
- 2% grăsimi (0,2 gr),
- 74 calorii,
- 86% apă,
- 12 gr de zahăr,
- 2,8 gr de fibre,
- 92% din necesarul zilnic de Vitamina C,
- 5% din necesarul zilnic de Calciu,
- Folat,
- 5% din necesarul zilnic de Potasiu,
- Vitamina B1,
- 4% din necesarul zilnic de Vitamina A,
- 9% din necesarul zilnic de Vitamina B9,
- 4% din necesarul zilnic de Magneziu,
- 3% din necesarul zilnic de Fosfor.
Nu este deloc greșit să incluzi portocalele în dieta zilnică măcar în sezonul lor, pentru că au în conținut și metaboliți cu multe beneficii pentru organism.
Consumul de portocale – 6 beneficii incontestabile
Portocalele pot fi incluse în diferite rețete delicioase, sucul lor poate fi folosit în sosuri extravagante alături de carne, mâncate alături de alte fructe în salate sau pur și simplu pentru că aduc beneficii precum:
1. Susțin sistemul imunitar
Conținutul mare de Vitamina C din portocale este responsabil pentru asta căci vitamina C este esențială în buna funcționare a sistemului celular care,omoară celulele vechi și le înlocuiește. Asta se traduce într-un sistem imunitar puternic, dar și beneficii în menținerea celulelor sănătoase în corp deci, încetinirea îmbătrânirii, asta se va vedea și în frumusețea și sănătatea pielii și părului.
2. Consumul de portocale poate preveni anemia
Un aport mare de Vitamina C va susține absorbția fierului în organism așa că, fie că iei fier din alimente sau suplimente, organismul le va absorbi în cantitate mai mare. Un mix bun cu aceste beneficii în prevenirea anemiei este să-ți faci un smoothie cu suc de portocale, și fasole sau linte.
3. Au beneficii în buna funcționare a inimii
Nutrienții din portocale pot reduce riscul de a avea probleme în legătură cu inima. Mai exact, antioxidanții, flavonoidele și carotenoizii pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și reduc și colesterolul rău.
4. Previn diabetul și câteva tipuri de cancer
Studiile realizate legat de consumul de portocale au arătat că, într-un consum moderat, au beneficii și în prevenția diabetului și a unor tipuri de cancer printre care: de plămâni, stomac, gură, gât sau cap. Cele mai bune rezultate în acest sens au dat portocalele consumate ca atare. Reține că în sucuri, crește cantitatea de zahăr.
5. Consumul de portocale asigură sănătatea tractului intestinal
Deși persoanele cu probleme gastrointestinale trebuie să acorde atenție la consumul lor, pot crește aciditatea, dar portocalele pot îmbunătăți digestia datorită fibrelor și sprijini reglarea zahărului din sânge. Este foarte important consumul echilibrat pentru că altfel, beneficiile se pot întoarce împotriva ta.
6. Previn îmbătrânirea precoce datorită antioxidanților
Antioxidanții din portocale, joacă un rol foarte important la nivel celular și, cu cât menții mai multe celule sănătoase, nedegradate în organism cu atât vei arăta mai bine. Ridurile nu dezvoltă rapid. În plus, antioxidanții ajută și în lupta cu radicalii liberi care, oxidează celulele. Acesta este un motiv întemeiat pentru care portocalele trebuie să se regăsească în dieta ta!
Contraindicații în consumul de portocale
Tot ce presupune exagerare în consum, se întoarce împotriva ta! Oricât de bun ar fi un aliment, consumat în exces îți poate face rău și, în cazul portocalelor, dacă exagerezi într-o zi, ai toate șansele la finalul zilei să nu te simți bine. Principalul motiv este că ai crescut aciditatea gastrică iar aceasta va produce simptome. Nu trebuie să mănânci multe portocale într-o zi, pot include în dieta ta, una pe zi sau din când în când, un suc, dar organismul tău are nevoie și de alte fructe.
Apoi, poți dezvolta alergii dacă exagerezi și, dacă în general, arsurile la stomac sunt o problemă a ta, ar fi bine să reduci consumul lor. Persoanele care au diferite tratamente trebuie să acorde atenție pentru că portocalele, substanțele din ele, pot interfera cu anumite substanțe din medicamente deci, vorbește cu medicul tău despre asta dacă ai boli cronice sub tratament. Consumul de portocale poate preveni, dar când bolile sunt existente trebuie să acorzi atenție, pot interfera cu statinele, de exemplu, medicamente pentru colesterol.
Un alt motiv pentru care nu trebuie să exagerezi cu ele este reprezentat de aportul mare de potasiu și betacaroten care, îți pot afecta rinichii. Gradul mare de aciditate al portocalelor poate afecta prin erodarea smalțului dinților, ceea ce te predispune la carii.
Poți asocia portocalele cu diferite alte alimente, în rețete preferate, ai doar grijă ce asocieri faci, de exemplu alături de iaurt pot fi un mic dejun bun pentru fibre, probiotice, vitamine și minerale. De asemenea poți adăuga portocale în diferite garnituri sau sosuri ori salate.
Portocalele au numeroase beneficii, dar este important să nu ignori contraindicațiile și să nu exagerezi cu nimic!