Cu siguranță se regăsesc în bucătăria ta plante aromatice precum pătrunjel, mărar, leuștean, busuioc sau coriandru. Iar dacă acesta din urmă îți pare cam neprietenos trebuie să știi că are o serie importantă de beneficii pentru organismul uman.
În rețetele restaurantelor este prezent în mod cert, dar îl poți adăuga și în rețetele tale pentru că aduce o savoare aparte supelor, salatelor sau altor mâncăruri. Desigur, este important să faci asocieri potrivite astfel încât să te bucuri de aroma adusă de coriandru, dar și de nutrienții pe care ți-i aduce.
Despre acest condiment vei afla mai multe în rândurile ce urmează, valori nutriționale dar mai ales cum îl poți consuma echilibrat și când ar trebui să oprești consumul lui.
Coriandru – ce este și ce aduce în organismul tău?
Pe scurt, este o plantă erbacee care face parte din familia Apiaceae, grupul de plante din care fac parte și mărarul, leușteanul, țelina, morcovul și pătrunjelul. Toate acestea cât și coriandrul, sunt folosite pentru a da aromă plăcută mâncărurilor, dar nu este de ignorat nici lista generoasă de nutrienți și beneficii pe care le aduc în organism.
Coriandru, provine din regiunile mediteraneene, din Asia de Sud-Est fiind cultivat și folosit de mii de ani. Nici nu este de mirare căci se regăsește în bucătăriile din întreaga lume. Acesta vine cu beneficii reale în scăderea glicemiei, dar ajută și la buna funcționare a sistemului digestiv, combaterea infecțiilor și îmbunătățirea sănătății pielii și a inimii.
Frunzele de coriandru sunt adesea utilizate, proaspete, în rețete culinare iar semințele sale, uscate, sunt măcinate și folosite drept condiment. Această plantă este bogată în vitamine și minerale, dar și aminoacizi. Conține vitamina K, esențială în crearea proteinelor care se ocupă de coagularea sângelui, dar este benefică și pentru sistemul osos. Alte beneficii ale coriandrului sunt legate de conținutul de vitamine A și C și, respectiv, implicarea acestora în organism.
Coriandru are o aromă ușor picantă și este folosit atât în preparate culinare cât și sosuri sau chiar băuturi și smoothie-uri așa că, nu îți va fi dificil să-l incluzi în dieta ta. Pe de altă parte, acesta este folosit tocmai pentru gama de beneficii și în remediile pentru diferite afecțiuni precum constipația și durerile de stomac sau răceală.
Valori nutriționale pentru coriandru
Ai aflat deja că este o plantă aromatică versatilă însă, iată cu ce valori nutriționale vine în organism, o cantitate de 100 de grame:
- are 23 calorii,
- 3,7 gr de carbohidrați,
- 2,1 gr de proteine,
- 0,5 gr de grăsimi,
- 2,8 gr de fibre,
- 27 mg de vitamina C,
- 310 µg (micrograme) de vitamina K
- 1,8 mg de fier,
- 67 mg de calciu.
De asemenea, coriandru conține, e drept în cantități mai mici: acid folic, potasiu, mangan, colină, beta caroten, luteină, zeaxantină și beta criptoxantină, importante în organism.
Beneficii ale consumului de coriandru
Față de alte plante aromatice, coriandrul este folosit și în preparatele dulci precum cele de patiserie, prăjituri și altele. O veste bună este că poți folosi coriandru sub orice formă nu doar la gătit pentru că studiile realizare de-a lungul timpului au arătat că inclusiv uleiul făcut din frunzele sale au beneficii majore, de exemplu, protejează pielea de razele ultraviolete puternice.
Mâncat însă, trebuie să recunoaștem că are cel mai bun efect, în asociere cu alte alimentele bogate în nutrienți căci, iată la ce poate contribui coriandru în organism:
1. Sprijină sănătatea tiroidei și digestia
Este printre cele mai importante beneficii căci o tiroidă care funcționează bine, menține sănătatea și la fel și o bună digestie. Persoanele care suferă de colon iritabil se pot baza pe acest condiment folosit în mâncare pentru că va îmbunătăți digestia. Odată cu asta, coriandru te ajută să ai o alimentație adecvată cantitativ pentru că are capacitatea de a menține pofta de mâncare la cote oportune, deci mănânci bine, cât ai nevoie iar procesul de digestie funcționează bine.
2. Coriandru reduce inflamația din organism
Studiile realizate au arătat că această plantă are compuși cu proprietăți antiinflamatoare. Astfel, pot fi reduse durerile musculare sau chiar și ale artritei. În analizele de sânge, vei vedea, în timp, că după ce ai consumat coriandru, markerii antiiflamatori se reduc. În plus, are beneficii și în privința depresiei, planta conține linalool, un compus recunoscut pentru proprietățile antidepresive.
3. Prezintă beneficii în scăderea colesterolului în sânge
Deși aici nu sunt suficiente studii asupra omului, dar cele asupra șobolanilor au demonstrat că poate scădea nivelul de colesterol. Cu siguranță, consumul de coriandru, regulat, te poate sprijini în această problemă dacă este nevoie.
4. Coriandru îmbunătățește glicemia
Tot studiile au arătat că poate avea un impact pozitiv asupra glicemiei deci s-a dovedit benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2. Substanțele active din coriandru sprijină îmbunătățirea sensibilității la insulină și menține în niveluri normale zahărul din sânge.
5. Are beneficii pentru sănătatea creierului și a inimii
Proprietățile antiinflamatoare în organism nu vor permite declanșarea bolilor la nivelul creierului precum Alzheimer, boala Parkinson sau scleroza multiplă. Reține, coriandru nu înlocuiește un tratament în caz de boală, dar poate sprijini tratamentul, întreabă-ți medicul despre asta. În ce privește inima, intuiești, un colesterol în valori normale te ferește de bolile cardiovasculare.
6. Consumul de coriandru are efect antimicrobian și antioxidant
S-a demonstrat în cadrul unui studiu că această plantă are capacitatea de a inhiba formarea anumitor bacterii și ciuperci deci te poate feri de anumite infecții. Apoi, aceasta are și proprietăți antioxidante, sprijind organismul în lupta cu radicalii liberi și protejând celulele de stresul oxidativ. Evident, asta se va vedea și în sănătatea pielii.
Riscuri asociate consumului de coriandru
Această plantă aromatică este potrivită pentru a da savoare mâncărurilor, alte persoane o preferă în alte scopuri sau sub alte forme însă, nu trebuie să faci abuz. Dacă intervine orice simptom neplăcut pentru tine, ar fi bine să te oprești din a o consuma pentru că:
- Poate apărea o reacție alergică la coriandru care, se poate manifesta prin erupții cutanate ușoare sau dificultăți de respirație așa că, dacă ai alergie la astfel de plante, acordă precauție în consum.
- Poate interacționa cu alte medicamente deci, dacă ești sub tratament, întreabă-ți medicul dacă poți consuma această plantă care poate perturba efectul anticoagulantelor sau a medicamentelor pentru diabet.
- În cazul în care folosești uleiul de coriandru pe piele, acordă atenție la eventuale iritații sau reacții adverse care pot apărea. Nu-l folosi direct pe piele, nediluat cu un alt ulei hidratant.
- Consumul exagerat poate conduce la diaree sau dureri de stomac.
Poți consuma frunze de coriandru în salate și garnituri, în ceaiuri sau semințele în condiment dar, asigură-te mereu că guști des din preparatele tale pentru ca acestea să aibă gustul dorit.