Diva supremă a anilor ’50, la 89 de ani. Povestea ei

Sophia Loren
Sophia Loren în 2016 când a fost desemnată cetăţean de onoare al oraşului Napoli

Sophia Loren este adesea menționată ca una dintre cele mai mari actrițe din istoria cinematografiei și ca un simbol al frumuseții și grației italiene. Ea a avut o carieră extraordinară și a lăsat o amprentă de neşters asupra lumii filmului.

Povestea vieții ei este una fascinantă, plină de succese, dar și de provocări.Copilăria și adolescența

Sophia Loren, născută ca Sofia Villani Scicolone pe 20 septembrie 1934 într-un orăşel din Italia. A avut o copilărie dificilă, trecând prin perioade de sărăcie și chiar foamete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost descoperită la vârsta de 14 ani de către producătorul de filme Carlo Ponti, care a jucat un rol important în cariera ei ulterioară, Tot el este şi cel care i+a fost soţ timp de 40 de ani.

Sofia, vedetă la 28 de ani

 

Cariera

Sophia Loren a început să joace în filme în anii ’50, câștigând rapid popularitate în Italia. Unul dintre primele ei roluri notabile a fost în filmul “Aida” (1953). A apărut, de asemenea, în filme precum “La Strada” (1954) și “The Gold of Naples” (1954), care au contribuit la creșterea statutului ei de vedetă.

Succesul internațional a venit pentru Sophia Loren în anii ’50 – ’60. A fost nominalizată la un premiu Oscar pentru rolul ei din filmul “Two Women” (1960) și a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru această interpretare, devenind prima actriță străină care a obținut acest premiu. Acest succes a deschis ușa pentru o carieră internațională de succes.

Italia, 2016, la o gală de caritate

A jucat alături de cele mai mari nume ale cinematografiei internationale, Sophia Loren a avut o colaborare remarcabilă cu actorul Marcello Mastroianni. Cei doi au jucat împreună în mai multe filme celebre, precum “Yesterday, Today, and Tomorrow” (1963) și “Marriage Italian Style” (1964), care au consolidat poziția ei ca o legendă a cinematografiei italiene.

În 1965 alături de Charlie Chaplin şi la începutul anului 2023 alături de Mohamed Al Fayed

Cărți și premii

Sophia Loren este nu doar o actriță de talie mondială, ci și o autoare prolifică. A scris mai multe cărți de bucătărie și memoriile sale, care au fost bine primite de public. De asemenea, a primit numeroase onoruri și premii, inclusiv Premiul Oscar pentru întreaga carieră în 1991.

Viața personală

Sophia Loren s-a căsătorit cu producătorul Carlo Ponti în 1957, iar cei doi au avut o căsătorie lungă și fericită până la moartea lui Ponti în 2007. Au avut doi copii, Carlo Jr. și Edoardo.

Sophia, în 1962, alături de soţul ei, Carlo Ponti şi în 2019 alături de fiul ei, Carlo Ponti jr., la Viena

Carlo Ponti a fost persoana care i-a schimbat întreaga viață lui Loren și a pus-o pe o traiectorie ascendentă în lumea filmului. A învățat-o despre artă și a insistat să învețe limba engleză. Cei doi s-au cunoscut la un concurs de frumusețe, pe când el era căsătorit și avea deja doi copii.

În 2009, Loren spunea pentru People: “Îmi e dor de el. Câteodată mă simt foarte singură. Nu e adevărat că trecerea timpului vindecă durerea”.

Prietena lui Giorgio Armani

Chiar și după trecerea anilor, Sophia Loren a continuat să apară în filme și să fie activă în industria cinematografică. A rămas o figură iconică a frumuseții și eleganței italiene.

Deși ieșirile ei publice nu mai sunt la fel de dese ca acum zeci de ani, Sophia Loren nu a ieșit de tot din lumina reflectoarelor. Prietenă de o viaţă cu Girogio Armani, Loren nu a lipsit niciodată din primele rânduri la show-urile de lansare ale colecţiilor sale. Chiar cu câteva zile înainte de a împlini 89 de ani diva a participat la o prezentare de modă a lui Giorgio Armani, la Veneția.

La Paris în 2017 la prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă Giorgi Armani, alături de Naomi Watts, Roberta Armani, Kate Winslet şi Priyanka Chopra
Veneţia, septembrie 2023

Foto Hepta