Top 10 designeri de top și poveștile lor

Numele lor au rezonanţă în întreaga lume graţie creaţiilor unice care se nasc în atelierele lor. Au dat naștere la trenduri, au inspirat moda de pe întreg globul, iar creatiile lor au devenit omniprezente pe covorul roşu. Acești designeri au reușit să-şi impună punctul de vedere și să devină cele mai influente nume în moda tuturor timpurilor. Fiecare design pe care l-au creat a fost vândut pe piața mondială în sute de mii de exemplare.
Hai să parcurgem împreună o listă a celor mai apreciaţi designeri vestimentari din lume şi să aflăm câte ceva din istoria lor!

Farmaciștii Catena recomandă crema de ochi de la Rilastil din gama HYDROTENSEUR, o cremă antirid formulată împotriva pungilor de sub ochi și a cearcanelor.

Dar nu înainte de a o nominaliza pe cea care, datorită viziunii și talentului său a revoluționat lumea modei: Gabrielle (Coco) Chanel. O femeie de o ambiție uluitoare, a impus într-o lume dominată de bărbaţi, creaţiile unei femei, pentru femei. Și-a îmbrăcat epoca şi şi-a brodat legenda, a rămas un mit. Iar creațiile casei Chanel sunt și acum nominalizate printre cele mai frumoase ținute pentru covorul roșu din ultimele decenii.

Cele mai semnificative piese care îi definesc stilul sunt: jachetele fără guler, rochiile cu tăietură în „bias”, eșarfele fluide, rochiile cu bretele, amestecul de bijuterii prețioase și gablonțuri, pantalonii, bluzele cu dungi, costumele de inspirație masculină.

Și bineînțeles iconica geantă Chanel, creată în 1929. Ca și alte creații ce-i poartă semnătura, geanta imaginată de Coco Chanel combina moda, era practică, dar și elegantă. Bareta subțire și lungă permitea femeilor să aibă libertate totală de mișcare a mâinilor. În 1948, ea a modificat ușor design-ul acestei genți, care a devenit iconicul model Chanel 2.55.



Ralph Lauren

Foto: Fashion Designer Ralph Lauren si sotia sa, Ricky Lauren

Înainte de a deveni un designer celebru, a trebuit să lucreze mai întâi în domeniul retail și abia mai târziu a început să schițeze haine, parfumuri, accesorii și chiar linii de mobilier. În anul 1967, el și-a înființat firma de îmbrăcăminte Ralph Lauren Corporation, cu sediul în New York City. Tot stilul lui Lauren este extraordinar și cunoscut ca o capodoperă în lumea modei. Și, potrivit publicației Forbes, valoarea averii lui Lauren este estimată la 7 miliarde de dolari.

Giorgio Armani

Unul dintre numele grele ale industriei fashion, italianul a construit o carieră pe parcursul a peste patru decenii, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni creatori de modă pe care i-a oferit Italia. Designerul este cunoscut, în special, pentru creaţiile sale dedicate bărbaţilor şi croiurile impecabile, ţinute ce impun un stil relaxat, dar în acelaşi timp elegant. Designerul s-a impus şi pe covorul roşu al evenimentelor importante de peste ocean, prin creaţii extravagante purtate mai ales de nonconformista Lady Gaga. Potrivit Forbes, valoarea estimată a companiei Armani este de 8,6 miliarde de dolari.

Jimmy Choo

Celebrul designer din Malaezia a devenit cunoscut datorită stilul său unic de creare al pantofilor pentru femei, realizați manual și cu tocul sculptat. Fiind un artist cu un talent unic, Choo a reușit să facă cele mai elegante perechi de pantofi din întreaga lume, iar primul său model a fost prezentat pentru prima dată în revista Vogue. În 1996 a fost înființată firma Jimmy Choo Ltd., care în prezent comercializează, pe lângă bine-cunoscuții pantofi și accesorii, genți de mână și parfumuri. Choo susține, de asemenea, că el a creat încălțăminte și pentru prințesa Diana. Potrivit publicației The Richest, averea lui Choo este estimată la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Jean- Paul Gaultier

Considerat cel mai influent designer francez din întreaga lume a modei, Jean Paul Gaultier s-a remarcat prin creațiile prêt-à-porter făcute pe comandă. A reușit să dobândească faimă în lumea modei prin stilul lui extraordinar. După ce și-a deschis oficial o afacere în anul 1982, hainele lui au devenit și mai ușor de recunoscut. Averea lui este aproximată la 100 de milioane de dolari, potrivit The Richest.

Marc Jacobs

Un alt designer de modă apreciat și care s-a impus în lumea modei este Marc Jacobs. La început el a lucrat ca vânzător de haine la Charivari, un magazin de îmbrăcăminte din New York. Prima colecție de haine și-a prezentat-o în 1986, când și-a lansat în mod oficial și brandul, Marc Jacobs. El a fost, de asemenea, strâns legat de casa de modă Louis Vuitton, unde a înființat o bibliotecă care a fost un mare succes. Acum, Jacobs gestionează și deține peste 200 de magazine proprii în întreaga lume. Marc Jacobs are o avere estimată de 100 de milioane de dolari, conform The Richest.

Roberto Cavalli

Popular pentru stilul său plin de farmec cu imprimeuri, piele și denim, Roberto Cavalli este unul dintre designerii versatili ai lumii modei. După ce Cavalli și-a lansat marca în anul 1960, a început să lucreze la colecții pentru bărbați și ochelari de soare, după care a lansat linia Just Cavalli, care a atras un public foarte tânăr datorită colecției de lenjerie, parfumuri, bijuterii și accesorii. Valoarea averii lui a crescut până la 500 milioane de dolari, conform The Richest.

Calvin Klein

Calvin Klein dorește să-și lase moștenirea prin creațiile semnate de el. Klein și-a lansat propria companie în 1968, după ce a studiat moda și a învățat despre procesul de fabricare a hainelor. Compania sa a produs mai multe piese vestimentare, dar mai ales paltoane și costume. Sediul central al companiei Calvin Klein Inc. se află în centrul orașului Manhattan concentrat și specializat în fabricarea de parfumuri, bijuterii și articole sportive. Averea estimată a lui Klein este de până la 700 milioane dolari.

Valentino Garavani

Cunoscut sub numele de Valentino, designerul de 87 de ani este în industria fashion de foarte mulți ani și a câștigat foarte multă experiență în domeniul său. A lucrat pentru case de modă de lux, precum Guy Laroche și Deese, după care a înființat Valentino Spa. în Italia, în anul 1960. A creat unele dintre cele mai impresionante ţinute pentru fosta primă doamnă americană, Jacqueline Kennedy. Acum, desenele lui Valentino au potențialul de a face fiecare doamnă să arate uimitor și fermecătoare cu bine-cunoscuta linie „R.E.D. Valentino”. Valoarea averii lui Garavani este aproximată la 1,5 miliarde de dolari, potrivit The Richest.

Miuccia Prada

Chiar dacă bunicul ei nu dorea ca membrele de sex feminin ale familiei lor să aibă legătură cu afacerea, Miuccia Prada s-a alăturat companiei pe care bunicul ei a lansat-o în 1970. În acea perioadă, nimeni nu se aștepta ca un mic magazin de articole din piele să devină unul dintre cele mai cunoscute și mai respectate afaceri de modă de lux din întreaga lume. Acum, Prada tranzacționează acțiuni uriașe în lumea modei, care susțin un design techno-minimalist, inclusiv genți de mână, bagaje și pantofi. Prada are o avere de 2,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Dolce & Gabbana

Domenico Dolce și Stefano Gabbana sunt cei mai cunoscuți creatori de modă italieni care colaborează pentru a gestiona producția casei de modă Dolce & Gabbana, încă din anul 1985. Ei s-au impus inițial prin producția de lenjerie intimă, costume de baie și parfumuri, după care s-au extins și la încălțăminte, genți de mână și produse cosmetice. Ei au o avere totală de 5,3 miliarde de dolari, potrivit Born Rich.

Câteva insight-uri

Donna Karan – Cunoscută dupa aliasul DK s-a remarcat prin linia Essentials și prin declarațiile sale că nu ar crea ceva ce ea însăși nu ar purta.

Tom Ford – Este supranumit The God of Beauty, unul dintre cei mai influenți designeri din ultimii 10 ani.

Donatella Versace – Inițial a intenționat să lucreze pentru fratele ei Giovanni (Gianni) în PR, dar a fost mult mai valoroasă pentru el ca muză și critic.

Christian Dior (1905-1957) – Părinții lui sperau să devină diplomat, dar înclinațiile sale artistice au fost mai puternice decît dorința părinților.

Pierre Cardin – A creat și prezentat prima colecție completă pentru femei.

Yves Saint Laurent 1936 – 2008 – Este un icon al stilului, părintele modei franceze și al haute couture.

Text: Iulia Mirică

Foto: hepta, google images