Dora Gaitanovici: „Vreau să evadez cumva!”

Dora Gaitanovici ne emoționează și ne cucerește iremediabil prin muzica pe care o compune, prin glasul suav, prin delicatețe, prin stările pe care reușește să le exprime.

Drept dovada stă și noua piesă, “Colț de lună”, compusă de către însăși Dora și care ne dovedește că tânăra artistă este foarte talentată. Iar interviul de mai jos ne-o dezvăluie încă și mai bine prin prisma preocupărilor ei din această perioadă.Cum îți petreci timpul în izolare?

Dacă nu aș fi obligată să stau acasă, dacă libertatea de deplasare nu ar fi atât de restrânsă și de constrânsă, aș putea spune că aveam nevoie de perioada asta! Nu îmi prisosește timpul deloc, pentru că am multe proiecte în lucru, iar cursurile la facultate nu le-am întrerupt deloc. Așa că dimineața am ore, apoi lucrez cât pot de mult. Neapărat trebuie să văd un film bun sau o piesă de teatru, ori un documentar grozav în fiecare zi. Încerc să țîn legătura cu colegii mei; pot spune că încă sunt lucruri pe care îmi doresc să le fac, dar nu îmi încap în program!

Ce provocări ai întâmpinat în perioada asta?

Provocarea cea mai mare pentru mine este menținerea unui echilibru interior, în condițiile unor constrângeri impuse! Sunt conștientă că totul este spre binele nostru, rațiunea spune că trebuie să fiu disciplinată, dar la un moment dat simt că interiorul meu se prăbușește și vreau să evadez cumva. În ziua în care am ieșit la cumpărături la câteva sute de metri de casă am trăit senzația pe care o încerc când plec într-o excursie! Evadarea aceea mi-a făcut foarte bine!

Care este primul lucru pe care îl vei face după ce revenim la normal?

Depinde când revenim la normal! Eu prima dată aș da o fugă la munte sau la mare, undeva departe, să pot merge mult, să mă bucur de natură, de frumos, de oameni cunoscuți sau necunoscuți! Dar dacă revenirea la normal se va petrece în sesiune, atunci… aventură se amână!

Faci sport în perioada asta?

Eu nu prea fac sport în general. Și nu pot spune că nu îmi pare rău, însă nu prea încape în programul meu. Totuși sunt un om foarte activ, merg mult pe jos, sunt o fire agitată, îmi plimb câinele și asta chiar poate fi epuizant, nu mă sustrag de la ceea ce înseamnă activitate fizică, merg la munte când simt că nu mai am energie pentru nimic altceva! Dar în perioada asta e cam dificil! Parcuri închise, deci patrupedă mea va stă acasă, că și mine, drumețiile sunt excluse… așa că mă gândesc intens la toate astea, în speranța că e ușor să îți păcăleșți creierul! Dar nu simt vreo oboseală fizică! Mai încerc, sunt perseverentă!

Recomandări de muzică:

Muzică, artă în general, nu se poate impune. Îți place ceea ce întră în rezonanță cu ține, în funcție de temperament, de vârstă, de educație și de obișnuință chiar! Sunt puține, spre deloc, genurile muzicale care să placă tuturor, aici aș numi unul singur, rock-ul, care place multor categorii de oameni și care rezistă în timp, alături de muzică clasică. Că urmare, mă feresc să fac recomandări! Dar, pentru că avem ceva mai mult timp, aș sugera un experiment prin care să încercăm genuri muzicale pe care în mod obișnuit nu le accesăm! Spre exemplu, pentru cei care ascultă în general pop, să încerce și ceva blues ori jazz, cu orice fel de influențe (etno-jazz, jazz-rock). Pentru cei care sunt dominați de hip-hop, trap, r&b, aș sugera să încerce Rapsodia lui Enescu sau Pastorală lui Beethoven. Poate găsim timp să vedem o operă, chiar dacă în mod obișnuit nu încape în playlist-ul multora! Poate găsim răbdare să descoperim mari valori ale culturii universale. La modul concret, aș recomandă un concert al lui Damian Drăghici, Rhapsody în Blue a lui George Gershwin, West Side Story.

Iar aici poți să asculți și piesa ei, Colț de lună

Recomandări de filme:

Sunt filme multe, foarte multe! Oferta este largă pe multe canale TV, pe Netflix, important este să îți rezervi cele două ore! Am văzut multe filme în perioada asta, toate foarte bune, dar unele chiar m-au marcat. Pot spune că “Miracol în celulă 7”, pe Netflix, este de departe cel mai bun film de… dragoste din tot ce am văzut eu!

Apoi m-a impresionat filmul “Valul” (The Wave), care de asemenea mi-a dat mult, foarte mult de gândit, pentru că mi-am dat seama că, deși trăim în societate modernă, cu un lider potrivit, oricând extremismul poate reînvia!

Aș menționa un film absolut senzațional, poate locul întâi în topul meu personal, film pe care l-am văzut în clasa a 11-a, la recomandarea dirigintei mele și împreună cu care ulterior l-am și “disecat”! Este vorba despre “Cercul poeților dispăruți”! Nu e nou, dar este foarte…. actual. Cred că l-aș vedea cu plăcere și a cincea oară!

Recomandări de cărți:

Pe masă mea de lucru stau cuminți și rabdătoare cărți care s-au adunat în ultima vreme și… “se vor citite”! Mă așteaptă “Serotonină”, “Pacienta tăcută”, “Zuleiha, deschide ochii!”. Iar eu în fiecare zi le promit că le vine rândul curând!! Sunt cărți uluitoare, așa că mă voi ține de promisiune repede!

Text Alexandra Lupu