Ela Crăciun, despre școala online vs offline

Ela Crăciun, mamă a trei copii, se declară îngrijorată de modul în care se va derula noul an școlar în timpul pandemiei de Coronavirus. Vedeta TV mărturisește că regulile pe care trebuie să le respecte îi pot ține departe de virus, dar le provoacă și efecte secundare, de ordin emoțional.Doi copiii mai mari și unul mic

Fiica ei, Alesia, este în clasa a doua, iar fiul ei, Alex, în a opta, și se pregătește pentru admiterea la liceu și, chiar dacă își doresc să se revadă cu colegii, vor putea suferi emoțional și mai mult atât timp cât nu vor putea interacționa ca înainte. Băiețelul cel mic al vedetei, Nicolas, are 2 ani și încă nu merge la grădiniță.

Faptul că cei mici vor sta multe ore pe zi cu masca la nas și gură, că nu se pot juca cu colegii, că vor sta în bănci înconjurate de pereți de plexiglas, o întristează pe vedetă.

“Șase luni au stat copiii mei acasă, făcând școala online. Nu a fost deloc ușor. Au nevoie să socializeze, să se joace cu prietenii lor. E o adevărată traumă. Fiica mea Alesia a spus la un moment dat că, dacă virusul acesta ar fi un om, l-ar omorî. E foarte dramatic ca un copil să spună așa ceva. Înseamnă că răbdarea lor a ajuns la limită.

Presiunea resimțită

Copiii simt presiunea aceasta mai mult decât am crede. Am văzut la știri că în multe școli băncile vor fi despărțite de pereți din plexiglas. Mi s-a părut că e ca și cum copiii vor sta ca în niște cutiuțe. Chiar dacă se bucură că își vor revedea colegii, în noul an nu va fi deloc ușor. Alesia, de exemplu, are ore de la 8 jumătate la 4 după-amiaza. Câți copii vor purta măștile corect, cum se vor simți atât timp la școală, cât li se va oxigena creierul cu masca la gură și la nas? Ce vor simți văzându-se strânși între geamuri, fără să se mai joace sau să se îmbrățișeze cu colegii în pauze? Un copil de 8-9 ani nu conștientizează atât de bine situația încât să o accepte. El doar știe că li s-au îngrădit anumite acțiuni cu care era obișnuit. E un consum emoțional foarte mare pentru ei, care îi va remodela interior”, declară Ela Crăciun.

Tu ce decizi, ca părinte?

Vedeta mărturisește că se simte, ca orice părinte, indecisă dacă este mai bine ca cei mici să revină la școală ori să rămână acasă și să învețe online.

“Pe noi cei de la școală nu ne-au întrebat încă dacă preferăm să trimitem copiii la școală sau să stea acasă și să învețe de la distanță. Probabil consideră că măsurile de acolo sunt suficiente. Însa tu, ca părinte, poți decide? Să îl țin acasă, când e oricum sătul după 6 luni de stat în casă? Are nevoie de socializare, clar! Să facă online e destul de greu. Eu sunt împotrivă pentru că am observat că nu se pot concentra. Ori aleg să îi duc la școală și îmi asum anumite riscuri? De exemplu, noi stăm cu mama, care nu mai e o persoană tânără și care este în grupa de risc. E foarte greu, cum o dai nu e bine, așa că e indicat să ne asumăm riscul mai mic. Dar care este acela? Tocmai de aceea am decis să să vorbesc cu trei specialiști care să explice cum va fi cu adevărat situația din 14 septembrie încolo: un director de școală, un psiholog și un epidemiolog!”, adaugă Ela Crăciun.

Vrei să știi cum să ai grijă de tine și de copilul tău în fiecare etapă a vieții lui?

8 cărticele, pe segmente de vârstă, de la preconcepție și sarcină până la 15 ani, cu informații certificate de medici de specialitate.