Femeile cu cancer de san, mai predispuse la aparitia diabetului de tip 2

shutterstock_14518933Femeile care se afla in perioada de postmenopauza si care au supravietuit unui cancer de san prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, si se pare ca  de vina ar fi tratamentul chimioterapeutic, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului. Cercetatorii de la Women’s College Hospital din Toronto, Canada, au comparat incidenta diabetului printre femeile de 55 de ani care au suferit de cancer de san si printre cele care nu au avut o astfel de afectiune.

Femeile care suferisera de aceasta boala prezentau un risc cu 7% mai mare la doi ani dupa ce au primit diagnosticul si un risc de 21% dupa 10 ani de zile. Cauza se pare ca ar fi chimioterapia. Persoanele cu rezistenta la insulina sunt predispuse atat la diabetul de tip 2, cat si la aparitia cancerului.

De asemenea, exista o legatura intre cancerul pancreatic si diabet. Oamenii care sunt diagnosticati cu diabet dupa 50 de ani sunt de 8 ori mai predispusi la a dezvolta cancer pancreatic. De fapt, aproximativ 80% dintre persoanele care au cancer pancreatic prezinta si intoleranta la glucoza.

 

Text: Ruxandra Raica