Femeile cu sanii mari – risc crescut de a face cancer de san

Femeile cu sanii mari – risc crescut de a face cancer de sanRiscul de a face cancer de san este crescut la femeile cu sanii mari, fata de cele cu sanii mici, spun cercetatorii. Un studiu realizat de catre Universitatea Western din Australia si BreastScreen WA a relevat faptul ca exista o incidenta mai mare a cancerului la femeile cu sanii mari, fata de cele cu sani normali sau mici. De ce se intampla asta?

Pentru ca femeile cu sanii mari au si mai mult tesut disponibil pentru schimbari neoplastice si pentru ca sanii mari indica un nivel crescut de estrogen. In plus, femeile mai batrane au sanii mai mari.

Studiul s-a bazat pe analiza a 760.000 de femei cu varste intre 40 si 70 de ani, dintre care 55.000 aveau sanii mari – definiti ca acei sani care au nevoie de casete mai mari pentru mamografie (casetele standard au 18×24 cm, in timp ce acelea folosite pentru sanii mari au 24x30cm).

De aceea, femeile cu sanii mari trebuie sa fie si mai atente si sa-si faca mai des controale la sani.

 

Text: Bianca Badescu

iulie 30th, 2012 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate