Film maraton, de 7 ore jumatate, in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest

FOTO: Regizorul maghiar Bela Tarr

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum „The Turin Horse” si „Satantango”, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d’Or in 2008 cu drama „Entre les murs”, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment organizat si cu sprijinul Catena.

In cadrul festivalului se vor organiza o serie de proiectii speciale si discutii cu cei doi invitati in cadrul programului „Artisti in dialog”, o ocazie unica pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanti autori de film contemporani.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Bela Tarr va sustine un dialog cu publicul la finalul proiectiei „The Turin Horse”, despre care a anuntat ca este ultimul pe care il realizeaza, iar discutia va fi moderata de criticul francez Jean Michel Frodon. Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la premiera in Romania a titlului „L’Atelier/The Workshop”, prezentat anul acesta la Cannes in sectiunea Un Certain Regard.

FOTO: „L’Atelier/The Workshop”

Intre 13 si 15 octombrie, Cinemateca Eforie va gazdui Retrospectiva Bela Tarr in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Bela Tarr este organizata de Voodoo Films si finantata de Centrul National al Cinematografiei.

„Oszi almanach/Almanac of Fall‟, prezentat la Festivalul de la Locarno in 1984, va inaugura sectiunea, pe 13 octombrie, urmand proiectiile filmelor „The Turin Horse‟ (2011), recompensat la Berlinala cu Marele Premiu al Juriului/Ursul de Argint si Premiul FIPRESCI, si „Werckmeister Harmonies‟ care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, in 2000, in sectiunea paralela La Quinzaine des Realisateurs.„Satantango‟: un film de sapte ore si jumatate

Pe 15 octombrie, retrospectiva Bela Tarr se va incheia cu proiectia lungmetrajului de sapte ore si jumatate, „Satantango‟, despre care Jean Michel Frodon scria: „Nu cred ca poate fi vazut altundeva decat intr-o sala de cinema, tocmai din pricina acestui dublu „a fi acolo” – in vreme ce, desi este pacat, multe filme foarte frumoase pot fi vazute pe un ecran mic, acasa. In cazul acestuia nu se poate pentru ca e nevoie de aceste doua spatii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonora si de montaj, si cel al salii. Bazat pe romanul omonim al lui Laszlo Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, in 1994, si este considerat de critica drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Bela Tarr va sosi in Romania pe 13 octombrie cand va deschide cea de-a doua editie Les Films de Cannes a Cluj-Napoca. La Cluj, cineastul va avea un dialog cu publicul la finalul proiectie The Turin Horse, la Cinema Victoria, discutie moderata de Prof. Dr. Doru Pop de la Universitate Babes-Bolyai.

Cu ocazia participarii sale la festival, Les Films de Cannes a Bucarest organizeaza si o sectiune dedicata autorului francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d’Or in anul 2008 pentru filmul Entre les murs / The Class. Considerat de New York Times „un film inteligent despre identitatea franceza moderna si incercarea de a transforma acele fiinte in cetateni, prin dialog”, filmul a marcat cinematografia internationala fiind un titlu de referinta pentru industrie, si va inaugura sectiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie, la Cinema Elvire Popesco.

FOTO: Regizorul Laurent Cantet

Regizorul va veni la Bucuresti pe 18 octombrie si va participa la premiera L’Atelier/The Workshop, despre care ziarul The Guardian a scris: „L’Atelier continua directia deschisa de Cantet in The Class, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra ca dezbaterea poate fi la fel de incitanta ca un film de actiune. Filmul va fi precedat de proiectia primul sau scurtmetraj, „Tous a la manif‟, pentru care a primit premiul Jean Vigo in 1994. La Bucuresti vor putea fi vazute Retour a Ithaque/Return to Ithaca (Festivalul de la Venetia, 2014) si „L’Emploi du temps/ Time out‟ (2001), un film scris de Cantet impreuna cu colaboratorul sau obisnuit, Robin Campillo, si plasat pe locul noua in selectia „Best Films of the Noughties”, realizata de The Guardian.

Les Films de Cannes a Bucarest ajunge anul acesta si in alte sapte orase din tara, urmand a avea loc editii regionale in Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, Sibiu, Arad si Suceava. Sub titlul Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, in parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa in premiera in Romania, atat la Bucuresti cat si la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la editia din acest an a Festivalului de la Cannes.

Mai multe detalii despre filmele si invitatii celei de-a 8-a editii Les Films de Cannes a Bucarest se regasesc pe site-ul oficial al festivalului.

Text: Oana Baltoc