Fractura, entorsa si luxatia in sezonul rece

traumatisme_frecvente_iarna_sursa_shutterstockIn aceasta perioada a anului accidentele sunt mai frecvente ca oricand. Ce trebuie sa faceti daca a survenit un astfel de accident?

De fapt sunt trei mari tipuri de traumatisme – fracturi, entorse si luxatii.

Fractura – cel mai dramatic accident al iernii
Principala clasificare a fracturilor este in functie de aspectul pielii – daca pielea este intacta fracturile sunt denumite inchise iar cand pielea este sectionata (intr-unul sau mai multe puncte) de fragmente osoase iar pericolul de infectie este mare in acest caz, se vorbeste de fracturi deschise.

Un tip special de fractura este cea in lemn verde, specifica copiilor.

 La ei oasele fiind mult mai elastice chiar la forte mari (loviri importante la sanius, caderi de la inaltime de cativa metri) osul nu se rupe ci apare o fisura de-a lungul lui.
O alta impartire a fracturilor este in fractura simpla (cand osul rupandu-se intr-un singur loc rezulta doar doua segmente) si fractura cominutiva (cand prin ruperea lui exista trei sau mai multe segmente).

 

 • Cum o recunoastem?
  Desi nu exista certitudine pana cand nu avem rezultatul examenului radiologic (referindu-ne la fracturile inchise) totusi exista cateva semne care va pot conduce la ideea ca ati suferit o fractura:
  • Cand un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator cu un trosnet;
  • Membrul respectiv se scurteaza;
  • La locul fracturii pot exista mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare;
  • Exista un spasm muscular in jurul fracturii (muschii se contracteaza pentru a compensa efectul produs de fractura);
  • Durerea poate fi de intensitate medie sau mare (depinde de zona afectata si de tipul fracturii; desi poate parea paradoxal exista entorse grave mai dureroase decat anumite tipuri de fracturi);
  • Nu va mai puteti controla anumite miscari care implica segmentul afectat;
  • Pielea se tumefiaza si se umfla progresiv la scurt timp dupa producerea accidentului;
  • Pielea este perforata si se vad fragmente de os (evident, doar in cazul fracturilor deschise).

Ce facem in caz de fractura?
La orice suspiciune de fractura trebuie sa imobilizam locul respectiv cu atele (mai mult sau mai putin artizanale) care trebuie sa “prinda” articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii. De asemenea, trebuie sa avem mare grija ca la fracturile deschise sa evitam la maximum contaminarea plagii cu pamant sau alte posibile surse de infectie.
Obligatoriu trebuie sa ne prezentam apoi la cea mai apropiat spital.
Acolo, la indicatia medicului ortoped, ve-ti face cel putin doua radiografii pentru a sti cu certitudine tipul leziunii osoase suferite. Osul are calitatea de a se vindeca singur intr-un timp relativ scurt insa, fara interventia medicului, exista riscul de a se vindeca in pozitie vicioasa. Medicul poate reusi realinierea oaselor fara interventie chirurgicala (reductia fracturii). Astfel, ortopedul se asigura ca osul este “pus la loc” inainte de a incepe vindecarea (“sudarea” capetelor rupte).
Segmentul lezat se imobilizeaza in aparat gipsat pe o perioada ce poate varia de la 21 la 60 de zile. In toata aceasta perioada este bine sa nu uitam de exercitii in sensul ca daca, de exemplu, antebratul este imobilizat in gips trebuie sa utilizam zilnic mana in diverse exercitii.

Putem ajunge la operatie?
Exista cinci situatii in care se opteaza pentru interventie chirurgicala. Acestea sunt:
1. fracturile deschise;
2. situatiile in care sansa ca osul sa se refaca este minima (exemplul tipic fracturile de col femoral la persoanele in varsta);
3. fractura este instabila si necesita fixare cu ajutorul unor materiale speciale;
4. fracturile care nu au permis reductia;
5. fracturile care au inceput deja sa se vindece dar intr-o pozitie vicioasa (incorecta).

 • Entorsa – cel mai frecvent  accident al iernii
  Caseta definitie: Entorsa este indoirea, rasucirea sau intinderea fortata a ligamentelor de la nivelul unei articulatii (mai frecvent afectate in acest sezon fiind articulatiile incheieturii mainii, cotului, genunchiului si gleznei) din cauza unei miscari bruste sau a unei cazaturi.
  Desi nu exista certitudine pana cand nu avem rezultatul examenului radiologic, totusi exista cateva semne care va pot conduce la ideea ca ati suferit o entorsa, si nu o fractura:
  • Membrul respectiv nu se scurteaza;
  • La locul entorsei nu exista mici fragmente osoase ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare;
  • Durerea poate fi de intensitate mica, medie sau mare (depinde de zona afectata si de tipul entorsei; desi poate parea paradoxal exista entorse grave, cu rupturi grave ligamentare,  mai dureroase decat anumite tipuri de fracturi);
  • Va puteti controla anumite miscari care implica segmentul afectat;
  • Pielea se tumefiaza si se umfla progresiv la scurt timp dupa producerea entorsei;
  • Pielea nu este perforata niciodata la nivelul articulatiei care a suferit entorsa.

Cum  procedam?
Orice entorsa trebuie imobilizata cu atele (mai mult sau mai putin artizanale) care trebuie sa “prinda” articulatia afectata. Obligatoriu trebuie sa ne prezentam apoi la cel mai apropiat spital.
Dupa ce se va examina atent, medicul ortoped va solicita efectuarea a cel putin doua radiografii pentru a sti cu certitudine tipul leziunii suferite. Astfel se exclude o patologie osoasa (fractura). Asadar, prin excludere, stabilim diagnosticul de entorsa.
Pentru a se conferi timpul necesar vindecari ligamentului sau chiar ligamentelor  lezate se imobilizeaza in aparat gipsat sau orteza  pe o perioada ce poate varia de la 14 la 28 de zile. In toata aceasta perioada, exact ca si in cazul imobilizarilor pentru fracturi,  este bine sa nu uitam de exercitii. Daca, de exemplu, antebratul este imobilizat in gips trebuie sa utilizam zilnic mana in diverse exercitii.

Luxatia, alt posibil  accident
Luxatia este indoirea, rasucirea sau intinderea fortata a ligamentelor de la nivelul unei articulatii asociate cu deplasarea extremitatilor oaselor  in respectiva articulatie (mai frecvent afectate in acest sezon fiind articulatiile umarului si  genunchiului) din cauza unei miscari bruste sau a unei cazaturi, cel mai frecvent pe gheata.

 • Semne de luxatie
  Desi nu exista certitudine pana cand nu avem rezultatul examenului radiologic totusI, exista cateva semne care va pot conduce la ideea ca ati suferit o luxatie, si nu o fractura sau entorsa :
  • Membrul respectiv nu se scurteaza;
  • Durerea poate fi de intensitate medie sau mare (depinde de zona afectata si de tipul luxatiei;  exista luxatii grave, cu rupturi ligamentare importante,  mai dureroase decat multe tipuri de fracturi inchise);
  • Va puteti controla miscarile care implica segmentul afectat;
  • Pielea se tumefiaza si se umfla progresiv (edem) la scurt timp dupa producerea luxatiei;
  • Exista o senzatie de “deplasare” a osului in cadrul articulatiei (se simte ca “fuge”);
  • Pielea nu este perforata niciodata la nivelul articulatiei care a suferit luxatia, exact ca si in cazul entorsei.

Ce este de facut in caz de luxatie?
Orice luxatie trebuie imobilizata cu atele (mai mult sau mai putin artizanale) care trebuie sa “prinda” articulatia afectata. Obligatoriu trebuie sa ne prezentam la cea mai apropiata unitate spitaliceasca. Diagnosticul de luxatie este un diagnostic sigur doar dupa efectuarea unor radiografii (investigatie imagistica).
Astfel se poate exclude o patologie osoasa (fractura) si se poate face si diagnosticul diferential intre entorsa si luxatie (in functie de pozitia oaselor in articulatie).
Articulatia afectata se imobilizeaza in aparat gipsat sau orteza  pe o perioada ce poate varia de la 21 la 28 de zile. In toata aceasta perioada, exact ca si in cazul imobilizarilor pentru fracturi,  este bine sa nu uitam de exercitii.

Gheata pe jos?
Este clar ca este mai bine si mai usor sa preveniti decat sa tratati!
Gheata este extrem de periculoasa, mai ales pentru varstnici care, in urma unei caderi, se pot alege mult mai usor cu o fractura, din cauza osteoporozei de exemplu. Asadar, atentie la incaltaminte, a carei talpa trebuie sa fie striata. De asemenea este bine ca iarna sa purtati cizme sau ghete mai inalte care sa va tina stransa articulatia gleznei!

Dr. Alin Popescu
Medic coordonator FRR
Medic lot national rugby seniori
0726 / 777.137