Fracturile de oase ar putea fi vindecate in cateva zile, gratie unei noi descoperiri

Fracturile de oase ar putea fi vindecate in cateva zile, gratie unei noi descopeririAtunci cand iti rupi un os, perioada de recuperare este anevoioasa si dureaza luni de zile. Oamenii de stiinta au descoperit insa un “kit” care accelereaza procesul de vindecare a oaselor rupte. Cercetatorii de la Centrul de Biostiinta Regeneratoare al Universitatii din Georgia au folosit celule stem adulte pentru a produce o proteina implicata in procesul de vindecare si regenerare a oaselor. Au inglobat aceste celule intr-un gel, combinand proprietatile vindecatoare in ceea ce ei numesc “kit pentru fracturi”.

Kitul a fost testat pe soareci, ale caror fracturi s-au vindecat in mai putin de doua saptamani, perioada dupa care acestia puteau alerga ca si cand nu ar fi avut niciodata oasele rupte. Acum, cercetatorii testeaza kitul si pe oi si porci si spun ca fac progrese si pe animalele mari. Asa ca, in curand, s-ar putea ca fracturile de oase sa nu ne mai dea atatea batai de cap.

Text: Bianca Badescu

februarie 12th, 2012 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate