Fructe de mare: beneficii și motive să le incluzi în dietă

fructe de mare

Nu obișnuiești să mănânci fructe de mare? Trebuie să știi că acestea au foarte multe beneficii pentru organismul uman. E drept, există și riscuri în privința lor, dar, dacă te informezi corect în legătură cu ele, nu vei întâmpina probleme.

În plus, dintre atâtea opțiuni este puțin probabil să nu găsești anumite rețete cu fructe de mare care să-ți placă. Despre toate acestea vei afla în acest articol care, sperăm că te va convinge să le aduci în dieta ta, măcar din când în când, atunci când mergi în vacanță.



Ce sunt fructele de mare și de ce ar trebui să le mănânci ?

Pe scurt, sunt animalele, vietățile marine și, așa cum mănânci carnea altor animale, porc, pui de găină, curcan sau altele, tocmai pentru beneficiile lor, este indicat să mănânci și fructe de mare. Este o varietate foarte mare, de la creveți, stridii, homari, midii, crabi, caracatițe, melci, scoici, calamari și până la sepie deci, ceva ce să fie și pe placul tău, se găsește cu siguranță.

Aceste alimente pot fi consumate și crude, dar o foarte bună opțiune, în special pentru care nu trăiesc în zone unde acestea se mănâncă constant, este să fie gătite și aromatizate pentru că astfel poți face trecerea spre ele mai ușor. Trebuie să știi că există trei tipuri de fructe de mare:

  • Crustacee: creveții, homarii, crabii, etc.
  • Gastropode: melcii de mare.
  • Moluște: scoicile, midiile, stridiile, calamarii, etc.

Din fericire, sunt multe rețete cu fructe de mare chiar bune așa că, deși nu-ți place în general nici peștele, poți încerca un astfel de preparat, în vacanță. Poate pur și simplu nu ai găsit încă modul cel mai gusto de preparare.

Fructele de mare aduc în organism foarte mulți nutrienți, sunt bogate în vitamine din complexul A și B dar, aduce mult Omega 3 și, vestea cea mai bună este că sunt slabe în calorii. Este recomandat consumul de fructe de mare de 2 porții pe săptămână, dar adevărul este că pentru multe persoane este dificil să le poată consuma de săptămânal, din mai multe motive.

Beneficiile unor fructe de mare pentru sănătate

Sunt numeroase beneficiile aduse în organism, dar aici le vei găsi pe cele principale, care sunt destul de comune pentru că le cam conțin toate tipurile de fructe de mare:

1.     Sunt slabe caloric

Deși aduc o multitudine de nutrienți și proteine, fructele de mare sunt slabe caloric. De exemplu, o porți de 84 grame de fructe de mare precum scoici, stridii, creveți sau homar, au aproximativ 100 de calorii. Sunt categoric o parte importantă într-o dietă sănătoasă.

2.     Conțin puține grăsimi saturate

Fructele de mare au conținut mic în grăsimi saturate, de exemplu o porție de stridii sau midii, are undeva între 2-5 gr de grăsimi saturate. Alte tipuri de fructe de mare conțin chiar mai puțin.

3.     Consumul de fructe de mare aduce proteină de calitate

Conțin aminoacizi esențiali iar o porție consumată aduce aproape o treime din necesarul zilnic de proteine. Un element important este faptul că fructele de mare sunt și ușor digerate de organism.

4.     Sunt bogate în acizi grași

Fructe de mare precum stridii, midii, crabul sau calamarul sunt cele mai bune surse de Omega 3 iar această resursă importantă te va feri de multe probleme cardiovasculare sau de oase iar în cazul unei sarcini este foarte important să ai Omega 3 suficientă în organism pentru dezvoltarea neurologică a fătului.

5.     Consumul de fructe de mare este o foarte bună sursă de vitamine și minerale

Adevărul este că sunt puține alimente care să conțină atât de multe vitamine și minerale. Fructele de mare îți aduc cantități importante de:

Vitamina A

Benefică pentru vedere, dar și stimularea producției de hematii, susținere osoasă sau în procesul de diviziune celulară.

Vitamina B6

Numită piridoxină, sprijină enzimele în funcționarea corectă în descompunerea proteinelor, carbohidraților sau a grăsimilor din organism. Este benefică și pentru sistemul cardiovascular.

Vitamina D

Elementară în absorbția calciului și a fosforului. Este foarte importantă pentru sănătatea oaselor și este o adevărată resursă antiinflamatoare în organism.

Potasiul este prezent în fructe de mare

Acesta ajută la menținerea nivelului normal al fluidului intracelular. Reglează tensiunea arterială și este benefic în sănătatea oaselor.

Seleniu

Protejează membranele celulare și are rol antimicrobian, dar este necesar în buna funcționare a glandei tiroide.

Iodul

Acesta este necesar a fi adus din exterior pentru că nu este sintetizat de organism și, ai mai multe surse, dar consumul de fructe de mare este una sănătoasă. Și, este important pentru tiroidă.

Fosforul

Este conținut de fructele de mare și joacă un rol important în menținerea pH-ului sanguin dar și alte procese din organism.

Mănâncă fructe de mare pentru aportul de zinc

Zincul este foarte important în procesele celulare, sistemul imunitar și sprijină echilibrul hormonal.

Cuprul este și el prezent în fructe de mare

Este important pentru a dobândi energie și pentru absorbția fierului. Dar se implică și în sinteza hematiilor și a colagenului. Este un foarte bun antioxidant.

Evitarea riscurilor consumului de fructe de mare

Există, într-adevăr câteva riscuri, dar o parte din ele pot fi evitate dacă nu exagerezi în consum, apoi iată la ce trebuie să mai ai grijă:

  1. În vacanțe alege restaurante de lângă malul mării care sunt recunoscute pentru rețetele delicioase cu fructe de mare, proaspete.
  2. Nu cumpăra niciodată aceste produse pentru a le prepara acasă, din vitrine expuse în soare, exclus.
  3. Pentru că sunt bogate în Sodiu, persoanele hipertensive ar trebui să le evite.
  4. Evită intoxicația iar dacă suspectezi un gust neadecvat, nu mânca fructe de mare, mai ales că acestea se pot strica destul de repede, nu pot fi păstrate.
  5. Evită procurarea personală de pește sau alte produse marine din locuri despre care nu știi pentru a evita toxinele.
  6. Persoane cu gută este recomandat să le evite.
  7. Persoanele alergice la fructele de mare trebuie să le evite

Nu este niciodată târziu să încerci să consumi fructe de mare pentru că ai văzut, au mulți nutrienți importanți pentru organismul uman. Dacă ai o sursă din care să le cumperi în siguranță, poți încerca unele rețete acasă.