Fumatorii matinali au un risc DUBLU de a dezvolta cancer

4mohkbpCei care isi aprind tigara imediat dupa ce se trezesc sunt de 2 ori mai predispusi la cancer decat cei care reusesc sa astepte o ora. S-a constatat ca acestia au un nivel mai mare de nicotina in sange decat cei care „intarzie” sa-si aprinda tigara. Nicotina se transforma apoi in cotinina, o molecula legata de aparitia cancerului.

Faptul ca fumatul cauzeaza cancer este ceva cunoscut de mult timp, insa doctorii au vrut sa afle de ce unii fumatori fac cancer si altii nu. Astfel au facut un studiu pe 4.775 de pacienti cu cancer si pe 2.835 care nu aveau cancer, toti fiind insa fumatori obisnuiti.

Comparativ cu cei care isi aprind prima tigara la mai mult de o ora dupa ce se trezesc, cei care fumeaza la mai putin de o jumatate de ora de la trezire sunt de aproape 2 ori mai predispusi sa fie afectati de cancer la gat sau cap. Acesti fumatori au un nivel mai mare de nicotina si de alte toxine in corp si sunt mai dependenti decat cei care se abtin sa fumeze mai mult de o jumatate de ora. Aceasta dependenta crescuta de nicotina pare sa provina dintr-o combinatie de factori genetici si personali, iar obiceiurile noastre contribuie si ele semnificativ la cresterea riscurilor asociate fumatului. Asa ca ar fi bine sa dam mai multa atentie obiceiurilor noastre matinale.

 

Text: Bianca Badescu