Gimnastica pentru incepatori

Ghidul pentru fitness al incepatoruluiGandul inceputului de la zero necesita fermitate si energie; pare coplesitor dar este destul pentru a va face sa doriti sa va asezati. Dar in ciuda scuzelor puteti incepe si continua intr-un mod regulat exercitiile. Daca ati ajuns in acest punct al vietii sunteti candidatul perfect la transformare. Acesta poate fi cel mai bun pariu al tau.

Schimbarea este o propunere intre da si nu. Ori o faci ori nu. Nu poti sa faci exercitii de trei ori pe saptamana, o data in saptamana urmatoare, doua saptamani pauza, mergi de doua ori pe saptamana si asa mai departe si apoi va asteptati sa vedeti beneficiile.  Pentru acesti oameni inceperea unui program de exercitii in etape, pas cu pas, dintre care multe au loc inainte de culcare.  Simplul fapt ca cititi acest articol inseamna ca sunteti deja in una din etapele importante. 

 

 Si continuand sa exersati in mod regulat este de asemenea cu proces de schimbare, o vaslire lina intr-o mare agitata. Spre beneficul tau exista un numar de tehnici pe care le poti folosi pentru a va ajuta sa treceti la nivelul urmator. Trebuie sa stiti ca stadiul in care esti este incontinua schimbare. Desigur, odata ce sti unde te afli, este usor de vazut ce urmeaza. Iata cum sa ajungi acolo:
 
Pasul 1: Nu doresc sa fac exercitii
Daca sunteti in acest stadiu va puteti intreba ce se poate face? Altii te pot stresa, dar depinde de dumneavoastra, daca o faceti sau mergeti la plimbare. Si nu faceti nici macar efortul de a va gandi la asta. Doua lucruri va pot impinge de la spate: acumularea de cunostinte si castigul. Acumularea de cunostinte implica deschiderea la fapte si opinii privind stadiu de fitness si atat beneficiile exercitiilor cat si riscurile privind sanatatea in cazul in care nu le efectuati. Sursa informatiei poate fi externa, unii observand ca nu fac exercitii le face placere sa se confrunte cu voi sau unii membrii ai familiei va pot da un ziar sau reviste cu articole despre exercitii. Sau sursele pot fi interne – urmarind la TV a filmelor despre sporturi, cititul despre exercitii, invatarea psihologiei legata de faptul ca oamenii nu exerseaza. In anumite situatii simpla adunare a informatiei va poate pune in situatia de a va gandi serios in legatura cu miscarea, chiar daca nu aveti intentia sa faceti ceva in acest sens. Va puteti plange in legatura cu ce s-a intamplat ultima data cand ati incercat sa faceti miscare (crampe musculare).Toata aceasta discutie despre neplaceri ajuta cel putin sa va faca sa va ganditi la miscare. Asta daca alegi sa o priviti in acest fel.

Iata sfatul meu pentru cei care se plang: ai numai doua minute sa te plangi. Iata! Incepe! Au trecut. Ei bine acum du-te si rezolva problema. Pare ca nu se intampla nimic in stadiul acesta: Nu doresc sa fac miscare, dar cu cat acumulezi mai multe cunostinte si efecte se pot acumula.

Pasul 2: Gandeste-te la miscare
Cand ati ajuns in acest punct nu numai ca stiti ca problema exista, ci in mod serios va ganditi sa faceti ceva. Acesta este un mare progres chiar daca nu sunteti implicat in sensul inceperii. In acest stadiu va ganditi sa incepeti chiar daca nu v-ati pus in aceasta situatie. Va aflati in punctul in care doriti sa cresteti activitatea fizica sau puteti decide ca nu sunteti suficient de pregatit pentru moment sau puteti renunta pentru moment.
In aceasta etapa stiti incotro vreti sa mergeti si puteti chiar sti cum sa ajungeti acolo. Dar nu puteti chiar sa fiti in situatia de a incepe fara sa faceti ceva. Acumularea de cunostinte poate fi folositoare la fel ca si alte metode: reinventati-va. Remodelarea  este mai mult decat achizitionarea de cunostinte. Acum observati indeaproape o persoana pe care o cunoasteti sau cineva fictiv care va poate inspira la fitness. Puteti sta de vorba cu un prieten care o face regulat sau puteti urmari  evenimente sportive (Olimpiada). Pe cine respectati si placeti? Alege cateva activitati care iti plac si urmariti un campion al lor. Odata ce sunteti deschisi acestor posibilitati puteti fi inspirat sa incepeti sa va miscati.
Reinventarea implica propria examinare intr-un fel diferit. Este momentul sa te intorci la puterea fanteziei. Incearca sa te imaginezi ca un atlet sau un dansator sau ca cineva care arata bine. Asta nu e o prostie. Fiecare campion din fiecare domeniu a avut mai intai un vis in legatura cu ceea ce doreste sa devina. Imaginatia poate include imaginea mentala a propriei persoane, mai flexibila, mai slaba sau orice poate fi creat prin miscare. Alege trei minute. Asezati-va, stati cu spatele drept, inchideti ochii si lasati-va in voia fanteziei in legatura cu orice exercitiu fizic pe care puteti sa-l incercati, schi, patine cu rotile. Doar fa-o!
Cand ai terminat cum te simti? Simti vantul? Ai vazut dealul, soarele, zapada, copacii, alti schiori? Faceti ca toate acestea sa se intample in mintea voastra. Creierul este deosebit de puternic. Poti daca crezi ca poti. De asemenea, te poti imagina avand beneficiul exercitiilor. Incheieturile tale pot fi mai flexibile? Ai fi mai fericit cu cinci kilograme mai putin. Inchide ochii. Imaginati-va ca va miscati cum va place. Urmariti asta in teatrul mintii dumneavoastra atat timp cat va intereseaza. Cand obositi incetati chiar daca au trecut cinci secunde sau zece minute. Repetati de 2-3 ori pe zi. Este posibil ca efectuand acest exercitiu in minte, cand il veti face in realitate sa va fie mai usor.

Pasul 3: Fiti gata!
Aceasta etapa combina intentia de a schimba cu efectuarea unor mici schimbari in comportament. Intentia si comportamentul interfereaza. Asta inseamna mai multa imaginatie plus cativa pasi marunti catre tinta adevarata. De exemplu, miscarea a fost pe lista dumneavoastra de ani. Dupa urmarirea unor programe de TV cu fitness incepeti sa va imaginati aratand ca ei. Apoi decideti ca puteti exersa exercitiile. Apoi incepeti sa le introduceti in programul vostru, din ce in ce mai des.

Pasul 4: Inceputul
Acesta incepe cand practicati exercitiile in mod regulat. Dar acesta este momentul in care cei mai multi schimba fara sa faca ceilalti pasi care sunt in proces. Acest lucru este de inteles din moment ce din cei patru pasi alegi cateva exercitii sau un grup de activitati si incepeti sa lucrati. Oamenii pot vedea ca ti-ai schimbat comportamentul si ai mai multa energie. Aceasta este etapa cea mai provocatoare. Multi o depasesc. Daca se ranesc, se descurajeaza si se intorc la pasul 1. Daca ati inceput si exersati de la o zi la sase luni puteti crede ca ati terminat. Din pacate nu este asa. Pentru o schimbare reala trebuie sa dezvoltati obiceiuri noi si deprinderi care sa va faca sa continuati. Un mod de a incepe este sa-i anunti pe ceilalti ca incepeti. Sprijinul social va ajuta sa tineti legatura. Daca va opriti oamenii vor intreba ce s-a intamplat si probabil nu va veti simti bine admitand ca ati esuat.
Inceputul inseamna sa faceti anumite schimbari imprejur. Mutati echipamentul intr-o locatie care va convine sau o sala care este in drumul catre serviciu sau in apropierea locului in care serviti pranzul. In acest moment trebuie sa va revigorati din plin. Va promiteti ceva in schimbul practicarii exercitiilor. Sunati un prieten cu care nu ati vorbit de mult sau luati bilete la un spectacol, la un concert sau meci. Foloseste-ti imaginatia pentru a recompensa progresul inregistrat.

Pasul 5: Continua
Stii ca poti continua cand succesul depaseste obstacolele care apar in drum si nu pierd ce ai castigat in pasul 4. Trebuie sa continui pe tot parcursul vietii. Tehnicile pentru mentinere include toate trenurile posibile. Nu are importanta daca ele sunt diferite de ale celui mai bun prieten sau daca au dat rezultate pentru Cindy Crawford. Aminteste-ti ce am spus inainte. Stadiul in care te afli se schimba mereu. Poti munci pana la stadiul 5 dar apoi te poti imbolnavi, faci o excursie sau poti intrerupe in alt fel. Poti cadea la stadiul 2 poate chiar la 1. Daca va aflati la un nivel mai scazut trebuie folosita tehnica adecvata nivelului respectiv pentru a urca din nou.

Text: Dr. Elena Slevenschi