Hepatita C – boala silentioasa

shutterstock_35710273In Romania, exista in jur de 750 000 de persoane contaminate cu hepatita C, insa doar 42 000 dintre ele urmeaza in prezent un tratament. Multi dintre cei care sufera de aceasta boala nu stiu ca o au, in principal pentru ca hepatita C nu prezinta simptome decat in stadiul avansat al bolii.

Poti afla daca esti bine printr-o simpla analiza de sange, deloc costisitoare (pretul unui astfel de test este pana in 20 de RON), pe care o poti face la orice laborator.

Romania se afla pe locul 5 in Europa ca numar de cazuri de hepatita C si pe locul 1 ca mortalitate in urma acestei boli. Asociata Nationala pentru Protectia Pacientilor, Ministerul Sanatatii si medicii din Romania fac apel atat la romanii din tara, cat si la cei din Italia si Spania (tari aflate pe locurile 1 si 2 ca numar de cazuri de hepatita C), sa se testeze pentru a depista cat mai repede boala si a se trata!

Femeile care au facut avorturi ilegale inainte de Revolutie, persoanele de peste 40 de ani, consumatorii de droguri, dar si cei care au suferit interventii chirurgicale inainte de 1992 au risc crescut de a fi contaminate cu aceasta boala. Hepatita C se poate lua insa si atunci cand ne facem tatuaje, piercinguri, de la coafor sau manichiura!

 

Text: Bianca Badescu