“Hormonul foamei” ar putea ajuta pacientii care fac chimioterapie

-0shutterstock_8421580O versiune sintetica a “hormonului foamei”, numita grelina, ar putea ajuta la mentinerea poftei de mancare in cazul pacientilor care fac chimioterapie, conform unui nou studiu realizat in Japonia. Grelina are o crestere semnificativa in momentul in care in alimente exista substante cu continut mare de lipide. Cu alte cuvinte, o dieta bogata in acizi grasi sau precursori ai acestora poate exacerba dezechilibrul hormonal ce duce la depunerea de tesut adipos, provocand aparitia obezitatii. De aceea este importanta dieta echilibrata ca factor de protectie impotriva declansarii obezitatii in special la indivizii predispusi la obezitate.

Deoarece acest hormon stimuleaza senzatia de foame, in teorie, infuziile de grelina sintetica ar putea ajuta la prevenirea pierderii poftei de mancare, cauzate de administrarea anumitor medicamente pacientilor bolnavi de cancer.

In special un medicament frecvent utilizat in cazul pacientilor bolnavi de cancer numit cisplatina provoaca adesea greata, varsaturi si pierderea poftei de mancare si, in plus, acesta reduce nivelurile de grelina naturala din corp.

Pentru noul studiu, 41 de pacienti bolnavi de cancer avansat de esofag au fost supusi tratamentului cu cisplatina. La jumatate dintre pacienti li s-au administrat perfuzii cu grelina de doua ori pe zi, timp de o saptamana in care au facut chimioterapie. Celeilalte jumatati i s-a administrat solutie salina.

La finalul testului, pacientii carora li s-a administrat grelina si-au mentinut apetitul si au putut sa consume cu aproape 50 de procente mai multe calorii pe zi decat pacientii carora li s-a administrat solutie salina.

Dr. Yuichiro Hiura si colegii sai de la Universitatea din Osaka raporteaza constatarile lor in revista Cancer. Acesta pare a fi primul studiu care arata ca grelina poate ajuta pacientii cu cancer in momentul in care acestia sunt tratati cu cisplatina, insa mai sunt necesare astfel de studii suplimentare, spun cercetatorii.

Exista deja un medicament care scade actiunea serotoninei si care provoaca greata si varsaturi in primele 24 de ore de la tratamentul cu cisplatina. Deci grelina ar putea fi o modalitate de a preveni aceste efecte pe termen lung.

 

Text: Andreea Popescu