Impactul fotografiilor editate asupra creierului

Probabil ai mai auzit de impactul pe care îl au fotografiile pe care le vezi tot timpul pe Facebook, Instagram, Pinterest etc. Publicațiile glossy chiar au ridicat această problemă în rândul industriei de fashion, acum câțiva ani. Din cauza fotografiilor foarte editate, din pictoriale, a manechinelor foarte slabe de pe podiumuri, multe femei au suferit căderi nervoase, au dezvoltat complexe și chiar au intrat în depresie.

Diferite studii au demonstrat că adolescenții, care își petrec multe ore din zi pe platformele de socializare, prezintă un risc crescut de depresie față de cei care le accesează mai rar. Iar în această perioadă de pandemie, numărul de ore petrecut online a crescut vertiginos în rândul tinerilor. 

Există studii care spun că adolescentele prezintă un risc de două ori mai crescut decât băieții în manifestarea simptomelor de depresie din cauza folosirii social media. Într-un raport realizat de University College London (UCL) se arată că 40% dintre tinerele care petrec mai mult de cinci ore pe zi pe platformele de Facebook, Instagram sau TikTok prezintă simptome de ușoară depresie.

Drept urmare, acum aproximativ 10 ani, media din lumea întreagă a luat decizia de a nu mai pune atât de mult accent pe perfecțiune, alegând să publice adeseori fotografii cu femei cu diferite probleme ale pielii, cu celulită sau vergeturi, iar pe podiumuri au început să apară și modele XXL.

Oricum, digitalizarea a prins avânt, și, deși industria fashion începuse să se lupte cu schimbarea standardelor de frumusețe, a apărut Instagramul, locul unde toți influencerii de beauty, fashion, lifestyle și travel uploadează fotografii perfecte, obținute datorită filtrelor de editare.



Ce spun specialiștii

Manipularea prin fotografii este aproape la fel de veche ca fotografia însăși, doar că tehnologia modernă a făcut-o obișnuită și foarte ușor de realizat. Folosind aplicațiile mobile de editare a fotografiilor, aproape oricine poate face modificări majore unei imagini; de la reglarea culorilor și a luminii, până la adăugarea și eliminarea de elemente. De aceea, ar trebui să păstrăm întotdeauna un ochi critic asupra imaginilor pe care le vedem în media.

O mare preocupare cu această dependență de filtre și editarea fotografiilor sunt efectele negative pe care le-ar putea avea asupra sănătății mintale, în special a generației tinere. Cele mai populare filtre de Snapchat distorsionează literalmente fața. O fac mai subțire, oferă o altă formă a pomeților, uniformizează pielea și chiar îi schimbă culoarea.

Rezultatele sunt atât de bune, că nici măcar o alimentație corectă sau un număr mare de antrenamente nu le-ar putea obține. Dacă ne putem îmbunătăți imaginea într-un anumit mod, în spațiul public online, atât de rapid și ușor, înseamnă că vom înceta să ne concentrăm la fel de mult atenția asupra aspectului nostru din viața reală, dacă o putem falsifica atât de ușor?

Practica editării fotografiilor în mass-media

Există un studiu efectuat de cercetători pentru depistarea depresiei și a bolilor conexe, analizând utilizarea filtrelor de Instagram. Se studiază faptul că modul în care ne modificăm fotografiile indică multe despre starea noastră de sănătate mintală. În esență, imaginile sunt menite fie să descrie realitatea ori ca artă. În mass-media imaginile sunt modificate în scop creativ și acest lucru este considerat perfect.

Însă imaginilor menite să descrie realitatea, modificarea lor poate crea mari probleme. Se obișnuiește ca în mass-media să facă modificări minore imaginilor, cum ar fi ajustările de dimensiune sau de lumină, nu este etic pentru jurnaliști să editeze o fotografie într-un mod în care să îi schimbe acesteia sensul.

Deși această practică nu se întâmplă adesea în redacțiile cu notorietate, există totuși o mulțime de surse de media cu o reputație proastă, care acceptă să “distorsioneze” realitatea din fotografii, pentru a atrage atenția publicului.

Din păcate, modificarea fotografiilor este frecventă și în reclame. În încercarea de a vinde ceva, reclamele TV și reclamele din reviste au dovedit de atâtea ori că produsele arată mai bine în imagini decât în realitate.

Ce este de făcut în acest sens?

Așa cum spuneam, imaginile editate și postate pe rețelele de socializare, de orice persoană, ne pot afecta buna stare. Văzând în mod constant imagini ale unor oameni fără cusur artificial, unii dintre noi ar putea începe să creadă că aceste imagini sunt autentice și că nu putem trăi niciodată la înălțimea acestor idealuri nerealiste. Acest tip de gândire dăunătoare poate duce la tot felul de probleme de sănătate mintală și emoțională.

În plus, specialiștii spun că modificarea fotografiilor ne va crea probleme de sănătate pe termen lung. Din cauza numeroaselor posibilități de editare a lor, oamenii vor renunța la stilul de viață sănătos, pentru că astfel va fi încurajat sedentarismul și alimentația dezorganizată.

Din fericire, în ultimii ani creatorii de conținut încep să îmbrățișeze tot mai mult ideea de imagine cât mai naturală. Dar, cu toate astea, modificarea fotografiilor va exista probabil mult timp de acum înainte.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik

Odihnește-te cum trebuie, cu SomnControl, de la Naturalis.