In lume, 1 copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde

In-lume-1-copil-moare-de-pneumonie-la-fiecare-20-de-secundeIn incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnata Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day). Organizatii si companii din toata lumea s-au alaturat cauzei si o sustin prin demersuri vizibile. In Romania, Societatea Romana de Pneumologie, Societatea Romana de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “Grigore Alexandrescu”, alaturi de compania Pfizer sustin activ Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei prin actiuni menite sa informeze si sa educe continuu familiile in vederea unui comportament preventiv cand vine vorba de sanatatea copiilor.

Multe decese ar putea fi evitate daca parintii, principalul factor de decizie cand vine vorba de sanatatea copiilor lor, ar fi mai informati.

Ziua Mondiala impotriva Pneumoniei este o initiativa globala care isi propune sa educe si sa informeze parintii din intreaga lume cu privire la faptul ca pneumonia, boala care provoaca cele mai multe decese in randul copiilor cu varsta de pana la 5 ani, poate fi prevenita.

La copiii cu varsta mai mica de 5 ani, pneumonia provoaca moartea mai mult decat orice alta afectiune. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de preventie a pneumoniei. In Romania, bolile pneumococice si, indirect, pneumonia este principala cauza a mortalitatii infantile. In situatia in care copilul nu a fost vaccinat preventiv si se imbolnaveste de pneumonie, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice.