In martie, incepe campania de vaccinare gratuita anti-HPV

Andreea Esca Ambasador Fundatia RenastereaMinisterul Sanatatii, cu sustinerea Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formata la initiativa Fundatiei „Renasterea”, doreste reluarea campaniei de vaccinare impotriva HPV, solutie care, alaturi de testarea Babes Papanicolau, ar putea scadea riscul aparitiei cancerului de col uterin cu pana la 94%.

 

Regandim cum putem oferi femeilor, in cazul cancerului de col uterin, o varianta care aduce plus valoare reprezentata de screening si vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu finalul trimestrului intai, pentru fetele cu varste intre 10-14 ani. Finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitarea parintilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua  la nivel national, cu accent pe Bucuresti”, a declarat Adrian Pana, din cadrul Ministerului Sanatatii.

Pana acum, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in intreaga lume si num?rul este in continua crestere. Organismele europene si internationale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV.

„In tari unde exista programe de preventie si screening s-a demonstrat statistic ca rata mortalitatii cauzata de aceasta afectiune scade dramatic. Fundatia «Renasterea» promoveaza preventia si depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din Romania are dreptul de a se informa si de a se proteja pentru a-si pastra sanatatea”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei „Renasterea”. In acest sens, Fundatia „Renasterea” va porni, ca in fiecare an, prin tara, in special in zonele rurale, cu cabinete ginecologice mobile, unde femeile pot beneficia de consultatii gratuite pentru a-si verifica starea de sanatate a sanilor si colului uterin.

Daca vrei ca fiica ta sa fie vaccinata, cere detalii medicului de familie care te va putea indruma astfel incat sa beneficiezi de acest vaccin gratuit. Trebuie sa stii ca, desi raspunsul la vaccin este mai bun pana la 26 de ani, se poate efectua si dupa aceasta varsta.

 

Text: Bianca Badescu