In Romania, numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut in ultimii 4 ani ca urmare a consumului de droguri injectabile

In Romania, numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut in ultimii 4 ani ca urmare a consumului de droguri injectabileNumarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA ca urmare a consumului de droguri injectabile a crescut in Romania de la 3% la 29%. Varful incidentei se regaseste la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

 In plus, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere alarmanta in ceea ce priveste grupa de varsta 15-24 de ani. La noi in tara, principala cauza de transmitere a virusului HIV ramane raportul sexual neprotejat.

     “Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) si de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a inregistrat o crestere de 8% a cazurilor noi de infectie HIV/SIDA in anul 2012 in Europa, fata de anul 2011. Tara noastra a inregistrat o crestere majora a numarului de bolnavi printre consumatorii de droguri (etnobotanice) care au dobandit virusul prin utilizarea in comun a seringilor. Dupa cum se ?tie, efectul etnobotanicelor este de mai scurta durata, ceea ce duce la cresterea numarului de injectari (10-20 de ori pe zi). Folosirea in comun a seringilor conduce la coinfectii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, a declarat dna dr. Mariana Mardarescu, medic primar Boli Infectioase, sef sectie Imunodepresie copii si adolescenti, la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

 

Text: Ruxandra Raica