Insuficienta renala: in curand, un medicament care reduce aportul de sare

Insuficienta renala: in curand, un medicament care reduce aportul de sareO noua molecula descoperita recent este capabila sa reduca absorbtia de sare si sa limiteze activitatea rinichilor, conform unui nou studiu in domeniu. Oamenii ai caror rinichi nu sustin consumul excesiv de sare vor avea, probabil, o alternativa a dietei fara sare, care este uneori foarte greu de urmat. O noua molecula, dezvoltata de compania de biotehnologie americana Ardelyx, face posibila eliminarea acesteia prin limitarea activitatii rinichilor.

       Studiul a fost efectuat pe sobolanii cu insuficienta renala si in urma lui simptomele s-au imbunatatit semnificativ. Oamenii care au participat la faza 1 a acestui proces au eliminat sarea cu ajutorul urinei si, astfel, a fost limitata activitatea rinichilor cu 50%. Prin urmare, studiul care a fost publicat in revista “Science Translational Medicine” ar putea ajuta pacientii sa elimine o parte din sarea care se acumuleaza fara efort in rinichi sau printr-o dieta drastica si dificil de urmat.

     In faza a 2-a a studiului s-a prezentat siguranta moleculei in insuficienta renala. Directorul cercetarii si cofondatorul Dominique Charmot este deosebit de increzator cu privire la potentialele efecte asociate cu aceasta molecula.

 

Text: Andreea Popescu