Ion Besoiu a murit. Unde va fi inmormantat actorul din “Toate panzele sus!”

Actorul Ion Besoiu a murit astazi, la varsta de 85 de ani, la spitalul Fundeni din Bucuresti, dupa cum au confirmat reprezentanţii UNITER. Besoiu, care ramane in amintirea tuturor pentru felul in care l-a interpretat pe capitanul Anton Lupan in serialul de televiziune „Toate panzele sus!“, si nu numai, va fi inmormantat la Cimitirul Bellu din Capitala, pe Aleea Artistilor.

Ion Besoiu s-a nascut pe 11 martie 1931, la Sibiu, si a debutat in cariera la 19 ani. Succesul l-a cunoscut insa mai tarziu, dupa anul 1978, odata aparitia filmului ”Toate panzele sus”, in regia lui Mircea Muresan, alaturi de alti actori indragiti ca Ilarion Ciobanu si Jean Constantin. Actorul a jucat si in alte filme, printre care „Furtuna”, „Neamul Soimarestilor”, „Haiducii”, „Rascoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii” sau „Ultima noapte de dragoste”.
Ion Besoiu a murit. A fost directorul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”

Dincolo de activitate cinematografica, Ion Besoiu a jucat timp de 16 ani pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu. Dupa ce s-a mutat la Bucuresti, a jucat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” , institutie culturala a carui director a fost timp de 12 ani. Printre cele mai cunoscute roluri din teatru amintim Serebreakov, in „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, in „Hamlet” (1985), Oronte, in „Mizantropul” (1989), Corifeu, in „Antigona” (1993), Ferapont, in „Trei surori” (1995), Senecus, in „Caligula” (1996), si Muhoiarov Ivan Matveevici, in „Oblomov” (2003).

Ion Besoiu a murit. Cetatean de onoare al Sibiului

Ion Besoiu a fost numit in 2001, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, cetatean de onoare al orasului natal, Sibiu. La acel moment, presedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler, pentru contributia la „dezvoltarea artei teatrale romanesti, prin prestigioasa si remarcabila sa activitate de actor, director de teatru si pedagog.”

Ion Besoiu a murit. “Ma rog bunului Dumnezeu sa ma adune la dreapta lui fara dureri”

In unul dintre ultimele sale interviuri, Besoiu marturisea ca se simte din ce in ce mai slabit, desi isi dorea cu ardoare sa traiasca:

„Nu mai am destula energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Incep fiecare zi cu aceeasi dorinta de a trai cat mai mult. In urma cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa “Livada cu visini”, in regia lui Alexander Lustig, si atunci cred ca a fost momentul in care m-am îmbolnavit. S-a declansat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit sa stau trei luni de zile in spital. De atunci incerc sa fiu mai rabdator cu mine. Frigul ma dispera, gheata ma face sa alunec. Nu mai e ca altadata. N-as putea sa spun ca ma cutremura finalul. Ma rog bunului Dumnezeu sa ma adune la dreapta lui fara dureri, fara suferinta, fara teama, impacat cu toate”, declara actorul.

Text: Oana Baltoc