Isabel Marant – scuze publice oferite Mexicului

După ce la începutul lunii, creatoarea franceză Isabel Marant a fost acuzată de plagiat, pentru că ar fi folosit fără acord motive indigene din cultura Mexicului pe creațiile sale vestimentare, aceasta a revenit cu un mesaj în care cere scuze comunităților latino-americane.

Isabel Marant a fost acuzată că a folosit elemente din cultura mexicană pentru a-şi crea noua linie, pentru primăvară-vară 2021. Potrivit Ministerului Culturii, cea mai recentă colecţie a designer-ului include o pelerină lungă, de tip poncho, cu dungi şi modele de raze de lumină în nuanţe de gri şi maro. Acestea ar fi elemente din cultura comunităţii Purepecha, din statul mexican Michoacan.

În acest sens, Ministrul Culturii din Mexic i-a cerut explicaţii creatoarei privind folosirea semnelor, fără acordul Mexicului. Vezi AICI știrea!

La două săptămâni de la iscarea acestei crize de imagine, a venit și răspunsul brand-ului Isabel Marant: “Dacă brandul Isabel Marant şi, împreună cu acesta, creatoarea au dat dovadă de lipsă de respect faţă de comunitatea Purepecha şi faţă de Mexic (…), ele vă imploră, doamnă ministru, şi ţara pe care o reprezentaţi, să le acceptaţi cele mai sincere scuze “, se indică într-o scrisoare a casei de modă pariziene pe care Frausto a postat-o pe contul ei de Twitter.

În 2015, aceeași casă de modă a fost acuzată pentru încorporarea unor modele ale comunităţii din statul Oaxaca, în sudul Mexicului, în ţinutele de pe podium.

De asemenea, anul trecut, Mexicul a acuzat-o pe creatoarea de modă originară din Venezuela, Carolina Herrera, de copierea unor broderii colorate specifice oraşului Tenango de Doria.