Isabel Marant, acuzată de plagiat

Creatoarea franceză Isabel Marant este acuzată că a folosit elemente din cultura mexicană pentru a-şi crea noua linie, pentru primăvară-vară 2021.

Ministrul Culturii din Mexic i-a cerut acesteia explicaţii privind folosirea semnelor, fără acordul Mexicului. Subiectul a pornit de la o pelerină lungă, cu un print cu raze de lumină şi dungi, gri şi maro, asemănătoare cu elementele din cultura Purepecha, scrie Agerpres.

Într-o scrisoarea deschisă publicului, ministrul i-a adresat creatoarei de modă următoarea întrebare: “Vă rog, doamnă Isabel Marant, să explicaţi public pe ce baze privatizaţi o proprietate colectivă… şi care este modalitatea prin care utilizarea acesteia aduce foloase comunităţii creatoare?”, a subliniat Alejandra Frausto, ministrul Culturii. ”Unele simboluri pe care le-aţi utilizat au o semnificaţie profundă pentru această cultură”, a mai spus ea.

Însă Isabel Marant nu este la primul scandal de acest gen. În 2015, compania a fost acuzată pentru încorporarea unor modele ale comunităţii din statul Oaxaca, în sudul Mexicului, în ţinutele de pe podium.

De asemenea, anul trecut, acelaşi Minister a acuzat casele de modă Carolina Herrera, şi casa de modă franceză Louis Vuitton, pentru utilizarea unor elemente din cultura tradiţională în creaţiile vestimentare, fără să ţină cont de comunităţile de unde acestea provin.

Photo: Vogue