Istoria lumii intr-o felie de pizza

Cand spunem pizza, ne gandim la Italia. Dar istoria acestui fel de mancare este destul de controversata.

Istoria consemneaza faptul ca aceasta mancare atat de populara in zilele noastre ar fi fost savurata, de fapt, inca din Antichitate. Se pare ca varianta originala provine din Grecia Antica. Elenii au inventat un aluat rotund, pe care il mancau cu ierburi, ceapă sau usturoi. Dovada o face numele ei original, pissa, care provine din latina si inseamna paine plata. Asta se intampla in secolul IX.

Nu aveau la acel moment rosiile, fructul fara de care pizza nu ar mai fi la fel (da, rosiile sunt fructe, de fapt). Aceasta focaccia s-a transformat in pizza abia in secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americii, cand rosiile au fost de aduse din Lumea Noua. A luat astfel nastere celebra pizza pe care o intalnim astazi la fiecare pas.

Initial, adaugarea rosiilor pe blatul de paine era o practica a oamenilor saraci din sudul Italiei, mai precis, din Napoli. Soarta ei s-a schimbat prin 1889, cand Regina Margherita a poftit la o felie. I-a placut atat de mult, incat i-a cerut bucatarului sa ii pregateasca o pizza doar pentru ea.  Iar bucatarul a facut o pizza cu rosii, mozarella si busuioc proaspat . Aceasa reteta a avut un succes urias, si a luat imediat numele reginei. De aici si celebra  “Pizza Margherita”, care este inca una dintre preferatele italienilor.

Succesul acestui fel de mancare a depasit insa de mult granitele Italiei. Intreaga lume a adoptat aceasta minune culinara. Insa multi o vad ca pe un fel de fast-food, in timp ce italienii o iau foarte in serios. Au mare grija sa foloseasca ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate. Se mandresc cu cele mai simple dar si cu cele mai delicioase retete .

Acum, gratie globalizarii, pizza este unul din cele mai iubite feluri de mancare din intreaga lume. Fiecare popor i-a adus imbunatatiri sau a adaptat-o in functie de preferintele locale. I-au schimbat chiar si forma, dovada fiind pizza la cornet sau cea patrata. Baza ramane insa aceeasi: aluat, sos de rosii si branza.

Pizza este una din cele mai iubite mancaruri si in Bucuresti. Este o industrie care produce anual, numai in Capitala, zeci de milioane de euro. Bucurestenii, si nu numai, au deja un cult pentru ea. Poate fi masa de pranz, cina impreuna cu familia sau o gustare rapida cu prietenii.

Pizza este un fel de mancare comandata acasa, la birou sau la petreceri cu prieteni, indiferent de ora. Asa se face ca restaurantele s-au adaptat si au introdus servicii de livrare a mancarii non-stop. Asa ca data viitoare cand mai gustati o felie de pizza, chiar si la 5 dimineata, ganditi-va la Regina care a considerat acest tip de mancare o delicatesa a vremii.

februarie 22nd, 2018 by tonica
Taguri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *