Istoria lumii într-o felie mare de pizza

Când spunem pizza, ne gândim la Italia. Dar istoria acestui fel de mâncare este destul de controversată.

Istoria consemnează faptul că această mâncare atât de populară în zilele noastre ar fi fost savurată, de fapt, încă din Antichitate. Se pare că varianta originală provine din Grecia Antică.Pissa fără roşii

Elenii au inventat un aluat rotund, pe care îl mâncau cu ierburi, ceapă sau usturoi. Dovada o face numele ei original, pissa, care provine din latină și înseamnă pâine plată. Asta se întâmpla în secolul IX.

Nu aveau la acel moment roșiile, fructul fără de care pizza nu ar mai fi la fel (da, roșiile sunt fructe, de fapt). Această focaccia s-a transformat în pizza abia în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când roșiile au fost de aduse din Lumea Nouă. A luat astfel naștere celebra pizza pe care o întâlnim astăzi la fiecare pas.

Mâncarea săracilor

Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică a oamenilor săraci din sudul Italiei, mai precis, din Napoli. Soarta ei s-a schimbat prin 1889, când Regina Margherita a poftit la o felie. I-a plăcut atât de mult, încât i-a cerut bucătarului să îi pregătească o pizza doar pentru ea.  Iar bucătarul a făcut o pizza cu roșii, mozarella și busuioc proaspăt . Această rețeta a avut un succes uriaș, și a luat imediat numele reginei. De aici și celebra  “Pizza Margherita”, care este încă una dintre preferatele italienilor.

Succesul acestui fel de mâncare a depășit însă de mult granițele Italiei. Intreagă lume a adoptat această minune culinară. Însă mulți o văd ca pe un fel de fast-food, în timp ce italienii o iau foarte în serios. Au mare grijă să folosească ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate. Se mândresc cu cele mai simple dar și cu cele mai delicioase rețete .

Pizza la cornet

Acum, grație globalizării, pizza este unul din cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume. Fiecare popor i-a adus îmbunătățiri sau a adaptat-o în funcție de preferințele locale. I-au schimbat chiar și forma, dovadă fiind pizza la cornet sau cea pătrată. Baza rămâne însă aceeași: aluat, sos de roșii și brânză.

Pizza este un fel de mâncare comandată acasă, la birou sau la petreceri cu prieteni, indiferent de ora. Așa se face că restaurantele s-au adaptat și au introdus servicii de livrare a mâncării non-stop. Așa că dată viitoare când mai gustați o felie de pizza, chiar și la 5 dimineață, gândiți-va la Regina care a considerat acest tip de mâncare o delicatesă a vremii.