Jogging-ul, sportul care prelungeste viata

shutterstock_77981137Comitetul European de Cardiologie recomanda jogging-ul ca fiind unul dintre sporturile care contribuie la cresterea sperantei de viata. Potrivit unui studiu prezentat publicului de catre MediHelp International, cercetatorii englezi au demonstrat ca un program regulat de jogging poate mari speranta de viata cu 6 ani pentru un barbat si cu 5 ani pentru o femeie.

Rezultatele studiului recomanda jogging-ul intre o ora si doua ore si jumatate in fiecare saptamana, intr-un ritm lent sau mediu. Acest obicei poate creste speranta de viata in comparatie cu cea a unei persoane care nu face jogging. Daca alergi doua sau trei zile in fiecare sptamana este mai mult decat suficient pentru a avea o viata lunga si sanatoasa.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.116 barbati si 762 femei care practica jogging-ul. Acestia au fost comparati cu persoane care nu practica acest sport si au fost rugati sa ofere detalii despre stilul lor de viata, de exemplu, cat timp isi petrec facand jogging si in ce ritm. Au fost urmariti pe o perioada de maxim 35 de ani, iar persoanele care au decedat in timpul studiului au fost inregistrate.

Cercetatorii BUPA ofera si cateva sfaturi importante pentru toti practicantii de jogging si care transforma aceast sport intr-o activitate foarte sanatoasa:

  • Intotdeauna este bine sa iti pregatesti corpul pentru jogging, cu o scurta incalzire
  • Alege pantofii potriviti pentru alergat astfel incat sa poti preveni viitoare accidente
  • Treptat mareste distanta pe care o parcugi si timpul in care alergi, dar nu uita sa incluzi suficient timp de repaus cand te atrenezi
  • Este indicat sa te hidratezi cand faci jogging, pentru a inlocui fluidele pierdute si pentru a preveni oboseala.

 

Text: Andreea Popescu