Lentilele de contact, responsabile de pierderea vederii?

Lentilele de contact, responsabile de pierderea vederii?Un microb care ar putea conduce la pierderea vederii s-a dovedit a fi rezistent la lichidul pentru curatarea si pastrarea lentilelor de contact. Astfel, poate aparea keratita oculara – inflamarea si ulceratia corneei – ce poate conduce la pierderea vederii.

Lentilele de contact prezinta un risc deosebit in ceea ce priveste aceasta afectiune. Cercetatorii de la Universitatea din Liverpool au descoperit ca o tulpina bacteriana asociata cu infectii mai severe a supravietuit o perioada mai lunga de timp intr-o solutie dezinfectanta in care sunt pastrate si lentilele de contact. Au fost testate mai multe tulpini ale keratitei pentru a observa capacitatea de supravietuire. S-a observat ca majoritatea tulpinilor testate au fost ucise dupa 10 minute de la cufundarea lor in solutia respectiva.

       Cu toate acestea, tulpina P.aeruginosa, asociata cu o forma mult mai severa de keratita, a supravietuit mai mult de patru ore. Expertii sustin ca aceasta afectiune poate fi devastatoare pentru pacienti, iar formulele solutiilor care dezinfecteaza ar trebui imbunatatite. Cea mai buna metoda de a evita infectiile legate de purtarea lentilelor de contact este sa le pastrati conform recomandarilor si sa nu le purtati noaptea.

 

Text: Ruxandra Raica