Les Films de Cannes a Bucarest 2017: avanpremiere romanesti si pelicule premiate la Cannes pe care nu trebuie sa le ratezi!

FOTO: Secventa din filmul „The Beguiled”

In programul editiei a 8-a a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, organizata cu sprijinul Catena, care se va desfasura intre 13 si 22 octombrie, vor rula peliculele premiate anul acesta la Cannes cu Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu si cel mai bun actor sau Camera d’Or, dar si filme romanesti recent lansate.

Sectiunea dedicata avanpremierelor romanesti ale toamnei va include cele mai noi, dar si cele mai importante filme autohtone pregatite pentru festivalurile anului viitor. Dintre acestea amintim „Marita” – regia Cristi Iftime, „Soldatii. Poveste din Ferentari” – regia Ivana Mladenovic, „Scurtcircuit” – Catalin Saizescu, „Aniversarea” – Dan Chisu, „Un pas in urma serafimilor” – regia Daniel Sandu, „Antonio si Catarina” – regia Cristina Hanes.Regizori de top si actori pe masura

„120 Battements par minute”, realizat de regizorul francez de origine marocana Robin Campillo, este castigatorul Grand Prix-ului de anul acesta. Drama este inspirata din lupta grupului activist Act-Up Paris impotriva indiferentei generale in fata victimelor provocate de virusul SIDA in Franta anilor ‘90, este si propunerea Frantei la Oscarul pentru cel mai bun film strain.

FOTO: Secventa din filmul „120 Battements par minute”.

Detinatoare a unui Oscar pentru scenariul „Lost in Translation”, Sofia Coppola si-a adaugat anul acesta in palmares Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru drama „The Beguiled”. Actiunea plasata in timpul Razboiului Civil din Statele Unite, le are in rolurile principale pe Nicole Kidman, Kirsten Dunst si Elle Fanning, a caror existenta izolata de restul lumii intr-un internat de fete din Virginia, este bulversata de aparitia caporalului unionist McBurney, Collin Farrell, caruia ii ofera refugiu.

Comparat de publicatia „The Times” cu filmul „Taxi Driver” al lui Martin Scorsese, pelicula „You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay, a fost recompensat la Cannes atat cu Premiul pentru scenariu cat si cu cel pentru interpretare masculina, primit de Joaquin Phoenix. Apreciatul actor Joaquin Phoenix este un fost agent FBI, taciturn si brutal, care incearca sa o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov), fiica adolescenta a unui politician, aparent rapita.

FOTO: Secventa din filmul „You Were Never Really Here”

Tot din competitia oficiala vor fi prezentate in premiera in Romania si castigatorul Palme D’Or, „The Square”, in regia lui Ruben Ostlund, dar si Premiul Juriului, drama „Loveless” in regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum „Leviathan” (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014/ nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain) sau „Elena” (Premiul special al Juriului Un Certain Regards, Cannes 2011). Selectia „Les Films de Cannes a Bucarest” include si premiera filmului „Jeune Femme” (Montparnasse Bienvenue), regizat de Leonor Seraille, prezentat in competitia Un Certain Regard si recompensat cu Premiul Camera d’Or. Filmul vorbeste despre „o generatie care pare ca traieste doar in prezent… in mod paradoxal, unii oameni sunt coplesiti de multitudinea de posibilitati si optiuni pe care le au la dispozitie”, dupa cum scrie „The Hollywood Reporter”.

„Les Films de Cannes a Bucarest” a anuntat programul complet si punerea in vanzare a biletelor pentru editia a 8-a a celui mai asteptat festival al toamnei. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe filmedefestival.ro, iar biletele sunt disponibile in reteaua Eventbook.

Text: Oana Baltoc