Lipsa activitatii fizice creste riscul de insuficienta cardiaca

Lipsa activitatii fizice creste riscul de insuficienta cardiacaUn nou studiu american scoate in evidenta pericolele unui stil de viata sedentar, concentrandu-se de data aceasta asupra impactului pe care acesta il are asupra sanatatii: riscul de insuficienta cardiaca. Prea mult timp petrecut stand confortabil pe canapea are un impact negativ asupra neuronilor nostri, muschilor si inimii noastre. Un nou studiu realizat de Dr. Deborah Rohm realizat in cadrul Kaiser Permanente (companie de asigurari), in Pasadena, California, arata ca sedentarismul creste cu 34% riscul de insuficienta cardiaca.

Insuficienta cardiaca este definita prin incapacitatea miocardului (muschiul inimii) de a satisface nevoile de energie ale debitului cardiac.

Acest studiu publicat in revista “Circulation Heart Failure” este rezultatul unui lung proces: cercetatorii au urmarit timp de zece ani 84.000 de barbati cu varste cuprinse intre 45-69 de ani din California. Timpul petrecut la domiciliu, uitatul la televizor, lectura sau statul in fata unui calculator au fost evaluate si comparate. In urma evaluarilor facute s-a constatat ca impactul inactivitatii fizice asupra sanatatii ne face mai vulnerabili in fata diabetului, cancerului si afecteaza abilitatile cognitive.

 

Text: Andreea Popescu