Locuitul la etajele inferioare duce la obezitate

shutterstock 75033394Stai la etaj sau la parter? Stiu ca, la o prima vedere, intrebarea mea iti va parea una neinspirata, insa etajul la care locuiesti iti poate afecta starea de sanatate.

Conform unui nou studiu in domeniu, oamenii care traiesc la etaje superioare sunt mai putin susceptibili de a dezvolta vreo forma de obezitate decat persoanele care stau la cele inferioare.

Studiul realizat pe aproximativ 400.000 de oameni care locuiesc in Colorado a aratat ca persoanele care traiesc la nivele joase ale blocurilor prezinta cu 60% mai multe riscuri de a deveni obeze, conform „Daily Mail”.  
      Cercetatorul Jameson Voss, de la Universitatea din Maryland, si echipa sa au declarat ca rezultatele acestui studiu l-ar putea ajuta sa inteleaga diferenta ratelor de obezitate dintre state. Cercetatorii au declarat ca inaltimea la care locuiesti poate afecta hormonul care suprima senzatia de foame. Pentru a examina ratele de obezitate la altitudini diferite, oamenii de stiinta au combinat datele mai multor oameni, bazandu-se  inclusiv pe un sondaj de sanatate ce a cuprins 422.603 de oameni.

     In urma studiului, s-a constatat ca 2.365 de oameni care traiesc la o altitudine de cel putin 900 de metri deasupra nivelului soluluifumeaza mai putin, mananca mai sanatos si fac activitate fizica mai des decat persoanele care locuiesc la o altitudine mai mica.
      Dupa ce au luat in considerare alti factori care ar putea influenta rezultatele, cum ar fi varsta, savantii au descoperit ca adultii care traiesc la o altitudine mica au indicele de masa corporala (IMC) de 26,6, comparativ cu persoanele care traiesc la altitudini mai mari, care au  un IMC de 24,2.
     Studiul a fost publicat in Jurnalul International de Obezitate.

 

Text: Andreea Popescu