Maladia Alzheimer, depistata cu ajutorul unui test ocular

AlzheimerCu ajutorul unui simplu test ocular, poate fi detectata boala Alzheimer in stadii incipiente, conform unui nou studiu in domeniul sanatatii. Boala Alzheimer este o afectiune neurologica cronica si cu caracter ireversibil, insa expertii cred ca poate fi combatuta daca este detectata la timp.

Cercetarea realizata in cadrul Universitatii Lancaster, in parteneriat cu Spitalul Royal Preston si cu fundatia Lancashire Teaching Hospitals NHS, a aratat ca persoanele suferinde de maladia Alzheimer prezinta anumite dificultati de vedere, conform “Daily Express”.

Astfel, savantii au creat un test neinvaziv menit sa detecteze maladia Alzheimer. Grupul de cercetatori care a pus la punct testul spera ca acesta sa fie util in depistarea stadiilor incipiente ale dementei Alzheimer, pentru a urmari evolutia bolii si pentru monitorizarea modului in care persoanele cu Alzheimer reactioneaza la tratament.

Prin urmare, oamenii de stiinta au analizat 18 pacienti cu Alzheimer, 25 de pacienti cu maladia Parkinson, 17 tineri sanatosi si 18 persoane sanatoase in varsta. Toti participantii la studiu au fost rugati sa urmareasca miscarile unei lumini proiectate pe un computer. Ca parte a studiului, in unele cazuri, participantii au fost rugati sa urmareasca si de departe jocul de lumina.

Cercetatorii au apelat la ajutorul unui aparat care are la baza tehnologia cu raze infrarosii, tehnologie ce poate analiza depunerile de pe cristalin (lentila ochiului) ce marcheaza aparitia bolii.

In urma experimentului, pacientii cu Alzheimer au comis erori atunci cand au fost rugati sa urmareasca de la departare lumina si au fost in imposibilitatea de a corecta aceste erori. Aceste erori au fost de 10 ori mai frecvente la pacientii cu Alzheimer, comparativ cu grupurile celelalte. Cercetatorii au constatat ca aparitia unei depuneri de beta-amiloid pe cristalin – o proteina care se gaseste in creierul persoanelor cu Alzheimer – anunta aparitia maladiei.

Dr. Trevor Crawford, de la Departamentul de Psihologie si Centrul de Cercetare al imbatranirii din Universitatea Lancaster, a spus ca aceste rezultate noi au un potential foarte interesant deoarece au dus la descoperirea, pentru prima data, a unei conexiuni ce face legatura cu aparitia tulburarilor de memorie – primul simptom vizibil in maladia Alzheimer.

“Diagnosticarea maladiei depinde in mare masura de rezultatele unei serii lungi de teste neuropsihologice. Cu toate acestea, pentru pacientii cu dementa aceste teste sunt greu de finalizat din pricina asemanarii maladiei cu bolile mentale. Testul realizat de catre echipa mea ar putea juca un rol esential in diagnosticarea timpurie a maladiei, deoarece ne permite sa identificam si sa excludem explicatiile alternative ale rezultatelor testelor”, a adaugat el. Boala Alzheimer este o boala devastatoare, care incepe cu multi ani inainte ca simptomele sa se manifeste.

“Desi este putin probabil ca boala Alzheimer sa fie depistata printr-un singur test ocular, concluziile noastre ar putea contribui la realizarea unui studiu mai amplu, necesar pentru diagnosticarea corecta a maladiei”, a declarat Dr. Eric Karran, director de cercetare la Alzheimer Research UK.

Studiul a fost publicat in jurnalul “American Association”.

 

Text: Andreea Popescu