Mananca peste pentru o inima sanatoasa

1aa79zer8mkToata lumea stie cat de bun si de sanatos este pestele si chiar medicii si nutritionistii recomanda un consum regulat de peste. Aceasta nu este doar o alta afirmatie, ci este o ipoteza sustinuta de cercetatorii stiintifici. De ce este pestele mai sanatos pentru inima decat carnea? Ei bine, pentru ca pestele contine acizi grasi Omega 3, ce regleaza ritmul cardiac, diminueaza nivelul trigliceridelor si par sa diminueze inflamarea cronica a arterelor.

  • Consumul regulat de peste te fereste de boli

De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega 3 cel putin de doua ori pe saptamana. Afectiunile inimii apar cand exista si anumiti factori de risc pe care nu ii putem evita, precum existenta anumitor boli in familie, sexul sau varsta. Insa acest tip de afectiuni poate fi evitat, daca se fac modificari in stilul de viata. Pestii cu carnea grasa contin cea mai mare cantitate de Omega 3 si de aceea sunt cei mai indicati. Trebuie sa alegeti cu atentie tipul de peste consumat pentru ca nu toti  pestii sunt o sursa inestimabila de vitamine, minerale si oligoelemente benefice sanatatii.

De altfel, nutritionistii considera carnea de peste ca fiind cel mai sanatos produs de origine animala si recomanda consumul acestuia cat mai des.

Top 6 pesti pentru o inima sanatoasa 

1. Somon;
2. Sardine (contine cea mai mare cantitate de colesterol bun, in ciuda dimensiunilor sale minuscule);
3. Hering;
4. Ton;
5. Pastrav;
6. Cod.

 

Se recomanda cel putin doua mese de peste bogat in acizi Omega 3 pe saptamana. In acest fel, consumul de peste iti va asigura partea de proteine din dieta ta si, in plus, consumul de peste previne bolile de inima, imbunatateste IQ-ul, intareste imunitatea organismului, amelioreaza simptomele artritei sau problemele de piele.

 

  • Mananca pestele la gratar 

Unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii nu mananca peste este faptul ca este dificil de gatit. Daca pestele este prajit foarte tare, acesta isi pierde din substantele nutritive. Modul cel mai sanatos de a gati pestele este la gratar. Este usor si rapid. Utilizati intotdeauna ulei de masline atunci cand gatiti pestele. In cazul in care puneti pestele intreg pe gratar, puneti in interior bucati de lamaie: acestea nu doar ca ii vor da o aroma speciala, ci vor permite si intrarea caldurii in interiorul pestelui. Acest lucru va ajuta la coacerea uniforma a pestelui si in interior.

Cel mai important lucru este sa variem consumul de peste si sa nu ne limitam la o singura specie. De asemenea, se recomanda consumul de peste autohton si evitarea speciilor vulnerabile.

Text: Andreea Popescu