Mancatul in exces. Cum il controlam?

shutterstock 39893284Mancatul in exces este principala cauza a obezitatii si a afectiunilor ce deriva din acest comportament. Dietele si obsesia pentru slabit sunt niste chestiuni destul de personale si, totodata, o lupta continua a femeilor moderne din ziua de azi.

Fara nicio indoiala, orice femeie care tine cont de imaginea personala isi doreste sa fie frumoasa, stralucitoare, mereu aranjata si, mai ales, slaba. Insa cu ce pret? Ce suntem dispuse sa facem in acest sens? Majoritatea femeilor prefera, de obicei, sa se supuna celor mai aprige diete, doar sa atinga greutatea pe care si-au propus-o, insa paradoxul face ca, dupa finalizarea lor, sa ajunga sa manance chiar mai mult ca inainte. Fiecare dintre noi avem preferinte culinare sau mancaruri carora nu le putem rezista, insa daca vrem cu adevarat sa slabim, primul pas pe care trebuie sa-l facem in acest sens este sa incercam sa fim mai ponderate in ceea ce priveste controlul si cantitatea portiilor consumate zilnic. Iata cateva modalitati eficiente prin care poti controla mancatul in exces!

Foloseste farfurii mai mici. Este o metoda eficienta de a-ti pacali mintea! Conform studiilor de specialitate, mancarea asezata pe farfurii mai mici creeaza impresia de mult si iti ofera senzatia ca ai mancat suficient si ca te-ai saturat, cand, in realitate, portiile sunt mult mai mici ca de obicei, iar cantitatea de mancare este, asadar, mai redusa.

Foloseste pahare inalte. Nu subestima consumul de apa in timpul si inaintea mesei. Daca vrei sa slabesti, este esential sa bei apa inainte de masa, intrucat iti va reduce senzatia de foame. Cantitatea de apa consumata in pahare inalte este mai mare, iar lichidele iti vor umple stomacul si iti vor da senzatia ca esti aproape satula.

Evita combinarea alimentelor. Este imperios necesar sa renunti la obiceiul de a amesteca mai multe tipuri de mancare la aceeasi masa. Desi romanii prefera mesele bogate, imbelsugate, cu varii feluri de mancare, nu uita ca tu ai interzis la acest obicei, intrucat scopul tau este altul. Limiteaza-te la maximum 2 categorii de alimente, consumate in portii mici, si opteaza pentru mancarurile aromate. Condimentele accelereaza metabolismul, favorizeaza arderile si taie senzatia de foame.

Concentreaza-te. Rezultatele unor experimente au demonstrat faptul ca atentia si concentrarea asupra a ceea ce mananci te vor ajuta sa-ti controlezi pofta de mancare. Atunci cand esti distrasa de altceva, gen televizor, laptop sau telefon, ai tendinta sa mananci necontrolat. Locul si atentia asupra gustului sunt la fel de importante ca si calitatea si cantitatea a ceea ce mananci. Invata sa respecti cele 3 mese principale, apeleaza la gustari sanatoase bazate pe fructe si legume si evita sa tii mancarea la indemana. Nu neglija niciodata micul dejun si cauta intotdeauna alternative mai putin calorice la dulciuri sau mancaruri preferate.

Invata sa mananci. Cercetarile de la Universitatea din Arizona au demonstrat ca modul in care mancam micsoreaza senzatia de foame. Mesteca incet, portioneaza-ti mancarea in bucati cat mai mici si invata sa savurezi masa si sa te bucuri de arome.

 

Text: Alexandra Lupu