Mersul pe jos stopeaza imbatranirea cerebrala

decupat_Mersul pe jos stopeaza imbatranirea cerebralaUn studiu britanic desfasurat pe durata a 10 ani a concluzionat ca intre sanatatea creierului si mersul pe jos exista o reala legatura. Astfel, cercetatorii de la King’s College din Londra, sub indrumarea lui Claire Steves, experta in studiile pe gemeni, au afirmat ca mersul pe jos nu doar ca intareste musculatura picioarelor, ci ajuta si la incetinirea procesului de imbatranire a celulei nervoase!



Rezultat valabil pentru femei

Studiul a inclus doar femei, mai exact 324 de gemene cu varste cuprinse intre 43 si 73 de ani, cu o stare de sanatate buna. Testele au fost efectuate luand in calcul capacitatea acestora de a judeca, de a invata si de a memora, atat la inceputul studiului, cat si la finalul acestuia. Astfel, geamana care avea initial picioarele mai puternice si care obisnuia sa mearga mai mult pe jos a prezentat mai putine modificari cerebrale asociate cu varsta decat jumatatea sa. Cu toate ca cercetarile au luat in calcul si alte aspecte ca stilul de viata, de exemplu, s-a tras concluzia ca diferentele la nivelul creierului au o legatura directa cu forta picioarelor.

Sportul mentine creierul tanar

Sedentarismul este o cauza importanta a oxidarii celulare, fapt care grabeste degradarea fizica si psihica. Presa de specialitate, dar si numerosi medici avizati recomanda sportul ca remediu antidepresiv, stimul imunitar, metoda de detoxifiere a organismului, cat si ca tratament adjuvant in cazul unor afectiuni, contribuind la oxigenarea celulelor si tesuturilor. Revista Gerontology, care a publicat acest studiu, a mentionat ca si cercetarile anterioare in acest domeniu au condus catre acelasi rezultat: activitatea fizica imbunatateste functia cerebrala si reduce viteza de imbatranire a creierului. De asemenea, si studiile efectuate pe animale au evidentiat ca exercitiul fizic elibereaza in corp hormoni care pot favoriza cresterea numarului de celule nervoase. Mecanismele care se afla in spatele acestor rezultate nu sunt foarte clare si ar putea implica si alti factori, cum sunt cei genetici, cei corelati cu schimbarile de varsta ce intervin in functia imunitara, circulatia sangvina sau conexiunile nervoase. In plus, studiul nu a demonstrat ca intre forta picioarelor si sanatatea creierului ar exista o relatie de tip cauza-efect.

Text: Madalina Manole