Meteosensibilitatea: atentie la schimbarea sezonului!

Meteosensibilitatea - 1 _resultDaca, acum niste ani, am fi zambit la auzul acestui termen, iata ca astazi meteosensibilitatea a devenit o reala problema ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Nu o putem numi afectiune in sine, insa este, cu siguranta, o alarma data de organism atunci cand ceva nu functioneaza cum trebuie. Meteosensibilitatea isi face simtita prezenta la trecerea de la un sezon la altul, ca o reactie la schimbarile meteorologice bruste, si afecteaza cu precadere persoanele care locuiesc la oras, femeile fiind de trei ori mai predispuse decat barbatii. Pana in prezent, specialistii nu au elucidat pe deplin legatura dintre conditiile meteo si sanatatea umana.



Cauzele meteosensibilitatii

Diferenta brusca de temperatura de la un sezon la altul, uneori chiar de la o zi la alta, dar si fluctuatiile de presiune atmosferica si de umiditate sunt principalele cauze care determina manifestarea meteosensibilitatii. Cu alte cuvinte, corpul nostru percepe si reactioneaza la campurile electromagnetice care insotesc aceste modificari de vreme.

Simptomele meteosensibilitatiiMeteosensibilitatea 2 simptome_result

Simptomele difera de la o persoana la alta si se intensifica in functie de bolile de care sufera fiecare. Astfel, cei mai afectati sunt cardiacii si hipertensivii care, din cauza campului de presiune atmosferica joasa, prezinta un risc crescut de infarct sau accident vascular. Simptomele sunt aritmiile, angina pectorala si cresterile mari de tensiune. De asemenea, persoanele care se confrunta cu reumatism, in special la racirea vremii, resimt dureri puternice de oase si articulatii care pot degenera pana la inflamatia acestora. La frig si umezeala, nevralgia sciatica se accentueaza si ea si se manifesta prin dureri insuportabile la nivelul coloanei vertebrale. Alte simptome ale meteosensibilitatii sunt anxietatea, depresia, insomnia, durerile frecvente de cap, epuizarea fizica, ametelile, irascibilitatea si dificultatea de concentrare. Persoanele diagnosticate cu depresie sau stari anxioase resimt la un nivel mult mai mare simptomele aferente si starea lor se inrautateste in peste 50% din cazuri in perioadele reci. O atentie deosebita trebuie sa o aiba si persoanele imunosupresate, caci in perioadele de tranzitie de la un anotimp la altul pot interveni caderi de imunitate si astfel organismul devine mult mai vulnerabil in fata infectiilor si bolilor.

Meteosensibilitatea 3 remedii si trat _resultRemedii si tratamente

In primul rand, meteosensibilitatea apare la acele persoane care petrec putin timp in mijlocul naturii. Daca va stiti sensibili la conditiile meteo, este important sa petreceti minimum 30 de minute pe zi plimbandu-va in parc sau pe malul unui lac. Incercati sa parasiti orasul cat mai des posibil, chiar si in fiecare weekend. De asemenea, sportul si alimentatia sunt factori esentiali in mentinerea unui tonus bun atat psihic, cat si fizic. Consumati alimente proaspete, fructe si legume, hidratati-va corespunzator si incercati sa faceti exercitii fizice in fiecare zi. Nu lasati problemele de sanatate netratate si nu neglijati simptomele aparute − nedepistate la timp, se pot croniciza. In functie de manifestarile meteosensibilitatii, apelati la ceaiuri cu efect relaxant, asa cum sunt ceaiurile de lavanda si roinita, dar si la ceaiul de sunatoare care are efecte benefice in acest caz. Tinctura de valeriana si propolisul aduc imbunatatiri considerabile organismului alaturi de curele de aromoterapie. Pe de alta parte, evitati temperaturile extreme, atat canicula, cat si gerul, si apelati la metode terapeutice ca masajul si curele balneare.

Tipuri de persoane meteosensibileMeteosensibilitatea 4 tipuri de reclame_result

Specialistii au depistat patru tipuri de persoane meteosensibile. Astfel, exista meteoadaptabilii, cei care se adapteaza oricaror schimbari ale vremii fara probleme, exista meteodependentii, cei care traiesc un adevarat calvar fizic si psihic la schimbarea vremii, si mai exista meteosensibilii carora li se agraveaza bolile deja existente. O alta categorie este reprezentata de persoanele anticipative care presimt modificarile climatice cu o zi sau doua inainte prin dureri in diferite zone ale corpului − de exemplu, in oase, articulatii sau cicatrici.

Text: Madalina Manole