Metode eficiente de calmare a colicilor: iata cum poti sa-l linistesti pe cel mic

Termenul de colici este valabil pentru nou-nascuti si sugari, cu o stare de nutritie buna, care prezinta episoade repetate de disconfort, cel mai probabil de origine abdominala. Momentele de criza sunt insotite de plans care dureaza mai mult de 3 ore pe zi, cel putin trei saptamani, si apar mai frecvent de trei zile pe saptamana.

Varsta la care apar colicile se situeaza in jurul a doua saptamani de viata si dureaza pana pe la 3-4 luni. Unul dintre primele mituri despre colici se refera la diferenta de sex, varsta sau la alimentatia copilului-lapte matern versus formula de lapte. Sunt studii care demonstreaza ca nu exista nicio legatura intre aparitia colicilor si aceste variabile.Cand apar durerile?

–   Durerile de burtica cauzate de imaturitatea florei intestinale si de o digestie ingreunata a laptelui sau durerile cauzate de intoletanta fata de lapte-alergie la proteina laptelui de vaca sau intoleranta la produsi din laptele matern.

–           Acumulare de gaze in tractul digestiv.

–           Cresterea tractului digestiv care poate sa produca spasme.

–           Refluxul gastroesofagian fiziologic sau cel patologic.

–           Imaturitatea sistemului nervos central.

–           Sensibilitatea crescuta a copilului fata de anumiti stimuli: lumina, zgomote, schimbare de temperatura.

Hraneste-te corect in perioada lactatiei!

Alimentatia, esentiala

Deoarece posibilele cauze ale colicilor sunt variate, si remediile sunt numeroase. Nutritia este un punct important in tratamentul colicilor. Pentru bebelusii alimentati la san, ajustarile se vor face in nutritia mamei, fiind necesar ca mama sa consume mai putine legume si fructe care fermenteaza, o cantitate redusa de grasimi si sa aiba un aport crescut de lichide.


Pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte, se poate opta pentru o formula anticolici, antireflux sau hipoalergenica, in functie de cauza banuita. De asemenea, se poate face trecerea la o tetina de biberon anticolici.

Totul despre formulele de lapte

O baie calda sau o compresa calda pe burtica acestuia sunt optiuni de calmare eficiente a colicilor. Muzica, zgomotele statice (aspirator, foehn) sau plimbatul cu masina dau rezultate in cazul unor bebelusi. Masajul ajuta si el foarte mult.

Probiotice si preparate din plante

Si din cadrul medicamentelor, exista o serie de produse anticolici. In cazul refluxului gastroesofagian, unei formule de lapte potrivite i se poate alatura o medicatie prochinetica si o pozitie antireflux dupa fiecare masa. In situatia in care acumularea de gaze este cauza durerii, simeticona, sub forma de picaturi, este indicata de cele mai multe ori.

7 motive pentru care bebelusii plang

Probioticele si simbioticele ajusteaza dezechilibrele bacteriene de la nivelul tractului digestiv, regleaza tranzitul intestinal si au un efect cumulativ pozitiv impreuna cu simeticona. Preparatele de tip “baby water” sau “baby drink”, majoritatea pe baza de plante, au de cele mai multe ori efecte pozitive si calmante.

Important de retinut este faptul ca remediul trebuie administrat intotdeauna in functie de cauza de fond banuita si ca trebuie incercate mai multe alternative pana cand bebelusul se va simti mai bine. Rabdarea si intelegerea fata de bebelus este insa cel mai bun remediu pentru parintii care se confrunta cu un bebelus cu colici. Este bine sa evitati leacurile si remediile babesti, din motive de siguranta pentru sanatatea bebelusului.

Farmacistii Catena recomanda ProTectis picaturi probiotice atat pentru prevenirea, cat si pentru ameliorarea colicilor intestinale ale bebelusilor. Produsul este util si in caz de diaree si deshidratare, ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru